TOP 10

Optické ilúzie, z ktorých vás bude bolieť mozog

optické ilúzie

videní: 862

Mriežková ilúzia

Stará, ale dobrá vec, možno ste už videli mriežkovú ilúziu! Váš mozog si myslí, že vo vnútri každého bieleho kruhu je čierna bodka – kým sa nezameriate na každý jednotlivý biely kruh. Potom si uvedomíte, že tam vôbec nebola.

Ilúzia točiacej sa tanečnice

Táto neslávne známa silueta tanečnice mení smer, ale viete ako? Všetko je to založené na vašom bistabilnom vnímaní – keď náš mozog vidí 2D v dvoch rôznych perspektívach. Dôvod, prečo sa domnievame, že sa pohybuje, je ten, že náš mozog sa snaží vytvoriť priestor okolo tanečnice!

Ponzova ilúzia

Jedna z týchto žltých čiar sa zdá byť dlhšia ako druhá. Ak sa pozriete pozorne, zistíte, že sú obe rovnako dlhé. Je to založené na našom vnímaní a máme tendenciu vidieť tento obrázok s lineárnou perspektívou, vďaka ktorej sa horná žltá čiara zdá byť dlhšia ako žltá čiara v spodnej časti. Predstavte si, že šoférujete a vidíte pred sebou čiaru. Keď sa priblížime, čiara sa nám zdá väčšia, a keď ju minieme, zdá sa nám menšia!

Optická ilúzia slona

Slony, ktoré vidíme, majú štyri nohy, ale tento nám hádže polená pod nohy. Ak sa pozrieme pozorne, uvidíte, že tento slon má tiež len štyri nohy! Umelec Roger Shepard nechal prirodzený priestor prázdny, čím spôsobil zmätok a náš mozog si myslí, že priestor má byť noha. Stále ste zmätení? Zakryte nohy a uvidíte štyri nohy.

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov