Zaujímavosti

Experiment, kde ľudia žili v izolácii 2 roky, zlyhal. Prečo?

experiment

videní: 578

 

Aj keď počas prvého roku misie sa všetci účastníci sťažovali na hlad a stratili asi 1/6 svojej telesnej hmotnosti, keď sa experiment skončil zistili, že zdravotné ukazovatele všetkých účastníkov sa zlepšili. V druhom roku pod kupolou sa ich váhy ustálili. Okrem toho lekárske testy vykonané mimo Biosféry 2 ukázali, že sa zlepšil metabolizmus každého jednotlivého účastníka.

Je zaujímavé, že takmer 2 roky vegetariánskej stravy zmenili trávenie členov misie. Pretože v strave nemali veľa mäsa, stratili kvasinky, ktoré trávia mäso.

Izolácia však nebola taká zdravá pre zvieratá a rastliny. Väčšina stavovcov odobratých do kupoly zomrela do konca prvého roku experimentu. Naopak, niektorým druhom sa skutočne daril: šváby sa napríklad rozmnožovali veľmi rýchlo a zohrávali úlohu hmyzu, ktorý mal hnojiť rastliny (pretože uhynul hmyz, ktorý mal túto úlohu predtým). Mimochodom, toto sa v skutočnosti v prírode nestane. Okrem toho sa parazity, ktoré neustále ohrozovali plodiny, tiež rýchlo rozmnožovali.

Je zaujímavé, že klíma púštneho biómu vyzerala skôr ako savana, pretože odparujúca sa voda kondenzovala na sklenenej kupole a vracala sa späť ako dážď.

Dôvod zníženia hladín kyslíka sa zistil až po ukončení misie. Ukázalo sa, že to bolo kvôli organizmom, ktoré sa množili v pôde. Premenili kyslík na oxid uhličitý, ktorý však tiež zmizol. Plyny reagovali s betónom a vytvorili uhličitan vápenatý, čo bolo dôvodom záhadného „zmiznutia“.

26. septembra 1993 sa dvere kupoly otvorili a účastníci opustili izoláciu. Experiment sa skončil. V tom čase už spoločnosť mala negatívny názor na všetko, čo sa stalo pod kupolou – ľudia si mysleli, že experiment nemá nič spoločné s vedou a skutočnosť, že sa pridal nejaký kyslík, veci nijako nezlepšila. Misia bola považovaná za zlyhanie kvôli problémom s kyslíkom, parazitom a zložitým vzťahom medzi ľuďmi.

 

 

Po skončení misie Jane Poynterová povedala: „Prvá vec, ktorá sa stala, keď skončil experiment, bola, že som chcela vidieť všetkých svojich priateľov a rodinu, a tak som bežala a veľmi ich objala. Druhou vecou bolo, že sme mali  večierok a mali sme tam kopu ľudí. Nasledujúce ráno som tam prišla a našla obrovskú hromadu odpadu. My sme v Biosfére 2 nemali žiadne odpadky, všetko sme recyklovali. A potom pôjdete do obchodu kúpiť veci a ste úplne prekvapení z toho konzumného života. “

Dnes budovy patria do arizonskej univerzity, ktorá ich používa na vykonávanie rôznych experimentov súvisiacich s biológiou a ekológiou. Okrem toho chodí pod kupolu veľa turistov a okrem iného vidia slová, ktoré napísal jeden z členov misie: „Iba tu sme si konečne uvedomili, ako sme závislí na životnom prostredí. Ak nebudú žiadne stromy, nebudeme mať vzduch, ktorý by sme mohli dýchať, a ak bude voda znečistená, nebudeme mať čo piť. “

Zdroj: Brightside topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov