TOP 10

Merkúr: Úžasné a pravdivé fakty o tejto planéte

merkúr

videní: 1.2K

Merkúr bol prvýkrát oficiálne pozorovaný pred 2 200 rokmi. O tejto planéte však stále vieme veľmi málo v porovnaní s inými “populárnejšími” planétami našej slnečnej sústavy.

Táto planéta je viditeľná len zriedka. Preto bolo pre astronómov vždy ťažké pozorovať ho cez teleskop. Vzhľadom na jeho blízkosť k Slnku je pozorovanie Merkúra ďalšou výzvou.

Bez ohľadu na jeho postavenie v slnečnej sústave mnohí považujú Merkúr za jednu z najatraktívnejších planét. Chcete sa dozvedieť viac? Prečítajte si tieto úžasné fakty o Merkúre

Merkúr: Úžasné a pravdivé fakty o tejto planéte

Excentrická obežná dráha

Merkúr je planéta s najexcentrickejšou dráhou v slnečnej sústave. Pýtate sa, čo je to excentrická dráha? Excentricita astronomického objektu je parameter, ktorý určuje, o koľko sa jeho dráha okolo iného telesa odchyľuje od dokonalej kružnice.

Je zaujímavé, že jeho excentricita nie je až taká impozantná v porovnaní s excentricitou trpasličích planét a niektorých známych mimoslnečných planét. Napríklad Pluto má excentrickejšiu dráhu ako táto planéta, ale už sa nepovažuje za “skutočnú” planétu.

Šialene rýchla obežná dráha

Čo je na obežnej dráhe Merkúra ešte pôsobivejšie, je jej neuveriteľná rýchlosť.

Je to najrýchlejšia planéta v našej slnečnej sústave s priemernou rýchlosťou približne 170 kilometrov za hodinu.

Rok s 88 dňami

Merkúr obíde Slnko vďaka svojej šialenej rýchlosti len za 88 pozemských dní.

Pre porovnanie, naša planéta na to potrebuje 365 dní. (Keby ste žili na Merkúre, mali by ste na splnenie všetkých novoročných predsavzatí len asi tri mesiace!)

1 2 3 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov