Zaujímavosti

Vedel si, ako ukryť loď uprostred oceánu? Táto vojenská technika ťa prekvapí

loď

videní: 277

Takto zamaskovať loď bol nápad britského umelca Normana Wilkinsona. Toto riešenie problému predložil, aby lode neboli maskované rovnakým spôsobom ako tanky alebo iné vojenské vozidlá.

INŠPIRÁCIA OD PICASSA?

Wilkinson bol možno inšpirovaný kubistickým hnutím a umelcom ako Picasso, ktorý zámerne zdeformoval uhly a perspektívu pre umelecký efekt. Ak by bola rovnaká technika použitá pre všetky lode, nebolo by to preto, aby ich bolo ťažšie vidieť, ale pre to, aby sa nepriateľom sťažilo zhodnotiť vzdialenosť, smer a rýchlosť plavidla presne, ktorá by im dávala vojenskú výhodu. Rovnako by bolo ťažké povedať, aký typ lode sa blíži.

Skoršie pokusy pri maskovaní lodí boli také, že zbrane ukryté za plánom, ktoré bolo maľované a to vyzeralo ako telo lode, alebo pridaním maľovaných falošných strelníc na lodi, čo malo spliesť nepriateľa. Wilkinsonova teória bola, že aj keď “veľa silných kontrastov farieb” použitých v dizajne by pomohli v skutočnosť aby bola loď viditeľnejšia, táto zjavné nevýhoda by bola prevážená skutočnosťou, že ju bude oveľa ťažšie zasiahnuť.

Foto:Flickr

Foto:Flickr

SPLYNUTIE S OKOLÍM

Pri vzoroch by mali byť použité odvážne geometrické tvary maľované v silne kontrastných farbách. Tučným čiarami prerušené a pretínajúce na neobvyklých uhloch, čo by vytvorilo mätúci skreslený účinok. Je to úplne odlišné od väčšiny maskovaní nájdených v prírodnom svete, ktorý používa prevratné sfarbenie, ktoré pomáha zvieratám splynúť s okolím.

Leopardí vzor alebo nepravidelné pruhy tigra sú typické pre tento efekt. Tento prístup je tiež základom tradičného vojenského maskovania, pretože umožňuje objektu alebo osobe splynúť s pozadím. Ale loď na mori nemá pozadie, takže vyžaduje iný prístup.

Foto:Wikimedia

Foto:Wikimedia

OSLNIVÉ MASKOVANIE

Čierno biele pruhy boli základom mnohých vzorov používaných na oslnivom maskovaní, aj keď každá loď mala svoj vlastný jedinečný vzor. Pruhy boli namaľované na mätúce uhly namiesto sledujúcich línií a tvaru lode, takže pre nepriateľa je ťažké posúdiť rýchlosť, smer, vzdialenosť alebo typ plavidla. Jedinečnosť každej konštrukcie zabezpečí, že vzorovanie nie je usmernené, pokiaľ ide o typ lode a pre maximalizáciu tejto efektu návrhári zaistili, že neexistuje žiadne korelácia medzi triedami lodí a štýlu použitého maskovania.

ZDROJ:warhistoryonline.com | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov