TOP 10

Mir – obrovská opustená baňa v Rusku s enormnou produkciou diamantov

mir

videní: 642

 

Počas mnohých rokov prevádzky, baňa produkovala 10 miliónov karátov diamantov ročne (2.000 kg), z ktorých relatívne vysoký podiel (až 20 %) boli kvalitné drahokamy. Pre zaujímavosť, najväčší diamant z tejto bane bol vyťažený v roku 1980 a vážil 342,5 karátu, čo je 68 g. Dostal názov 26. zjazd Komunistickej strany Sovietskeho zväzu! Z diamantov Moskva financovala svoj zbrojný program a okrem toho dala život aj 38-tisicovému mestu Mirnyj. Ešte začiakom 90. rokov baňa produkovala diamanty v hodnote 600 miliónov dolárov ročne.

Spoločnosť De Beers, ktorá v tej dobe mala najväčšiu distribúciu svetových diamantov, bola sústredená stále viac a viac na prijímanie dodávok vysokokvalitných ruských diamantov za účelom kontroly trhovej ceny. Výkonnosť bane Mir však bola záhadným tajomstvom. To preto, že vykonávala enormný výkon v súlade s malou veľkosťou bane. V roku 1970, kedy baňa mala produkovať diamantov menej, ich Sovieti produkovali ešte viac ako predtým. Preto v roku 1976 spoločnosť De Beers zo zvedavosti požiadala o prehliadku bane. Povolenie bolo udelené, ale Rusi neustále odďaľovali návštevu. Nakoniec prehliadka bane trvala približne 20 minút, no tajomstvo tak veľkej produkcie diamantov nebolo nikdy odhalené.

Po rozpade ZSSR v roku 1990, baňu prevádzkovalo niekoľko miestnych spoločností až do roku 2004, kedy bola baňa na trvalo uzatvorená.

 


Zdroj: wikipedia    Autor: Staselnik


Zdroj: wikipedia    Autor: Ptukhina Natasha


Zdroj: wikipedia    Autor: Ptukhina Natasha


Zdroj: wikipedia    Autor: Ptukhina Natasha

Zdroj: amusingplanetwikipedia | topdesat
Foto: wikipedia, imgur

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov