Zaujímavosti

Ako by vyzerala naša Zem, ak by jadro náhle ochladlo?

zem

videní: 394

Aby sa Zem ochladila, musela by byť oveľa menšou planétou. Gravitačná kompresia a trenie dokáže zahriať každé teleso veľkosti planéty a k tomuto teplu sa pridá rádioaktívny rozpad prvkov v plášti.

Predpokladá sa, že Mesiac vznikol nárazom telesa o veľkosti Marsu nazývaného Theia v období, kedy sa Zem formovala. Bolo to pravdepodobne pred 4,5 miliardami rokov. Energia z kolízie zapríčinila tavenie sa jadra, ale keďže Mesiac je oveľa menší, jeho ochladzovanie bolo oveľa rýchlejšie.

 

 

Ak by bola Zem rovnako menšia, po ochladení jadra by na Zemi chýbali sopky a tektonické dosky, ktoré recyklujú uhlík a minerály v kôre a rovnako aj pridávajú plyny do atmosféry. Bez hustej atmosféry by povrchová teplota klesla natoľko, že oceány a moria by kompletne zamrzli. Je veľmi nepravdepodobné, aby sa dokázal na takto ochladenej planéte vyvinúť akýkoľvek život – prinajmenšom zložitá forma života, ako ju poznáme v našej civilizácii.

Je teda zaujímavé dozvedieť sa, že Zem pomaly “umiera”, ale ešte zaujímavejšie je sa dozvedieť, že skôr ako koniec našej planéty nastane koniec existencie Slnka a teda aj našej celej slnečnej sústavy.

 

Zdroj: Sciencefocus | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov