Zaujímavosti

Vedel si o tom, že konzumácia väčšieho množstva syra je škodlivá?

syra

videní: 408

Možno to pre teba bude prekvapenie, ale aj konzumácia väčšieho množstva syra môže byť škodlivá, najmä pre tvoje srdce.

Tvoj žalúdok ti pravdepodobne povie, kedy si zjedol viac syra, ako bolo potrebné. Myslíš si, že existuje presné množstvo syra, ktoré znamená pre tvoje telo problém?

 

Syr je plný zdravých bielkovín a vápnika, ale obsahuje taktiež vysoký obsah nasýtených tukov a solí. Podľa British Heart Foundation môže 30g porcia čedaru obsahovať viac soli ako balík chipsov.

Vysoká hladina nasýtených tukov vo všeobecnosti zvyšuje cholesterol a zvyšuje taktiež riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení. Pribúda však množstvo dôkazov, že syr má “matrixový efekt”, ktorý nás do istej miery chráni pred nepriaznivými účinkami nasýtených tukov.

Väčšina syrov sa pripravuje pomocou enzýmu nazývaného chymozín, ktorý je určený na zrážanie mlieka. Niektoré čerstvé syry, napríklad tvaroh, sa vyrábajú pomocou kyseliny. Iné, ako napríklad panír, využívajú kombináciu tepla a kyseliny. Už spôsob výroby syra ovplyvní, ako ho tvoje telo dokáže stráviť.

Kanadská štúdia v roku 2017 na 43 zdravých dobrovoľníkoch ukázala, že tuk zo smotanového syra sa rýchlejšie trávi a vstrebáva ako z čedaru. Vedci navrhli, že malé kvapôčky tuku v smotanovom syre môžu byť prístupnejšie pre enzýmy na trávenie tukov v tele.

 

V roku 2018 samostatná štúdia vedená tímom z Unversity College Dublin zistila, že konzumácia syra viedla k výrazne nižším hladinám cholesterolu, ako keď sa jeho zložky ako maslo, bielkoviny a vápnik konzumovali oddelene. Takže môžeme tento “matrixový efekt” použiť ako skvelú výhovorku, aby sme sa nemuseli obmedzovať v konzumácii skvelých syrov.

Zdroj: Sciencefocus topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov