Foto

Druhá svetová vojna zachytená na raritných farebných fotografiách

druhá svetová vojna

videní: 1.7K

Druhá svetová vojna zachytená na raritných farebných fotografiách v tebe vyvolá množstvo zvláštnych pocitov. Fotografie sú naozaj raritné a mnoho z nich si možno ešte nikdy nevidel.

Druhá svetová vojna je dodnes najväčší a najrozsiahlejší ozbrojený konflikt v dejinách ľudstva, ktorý stál život asi 45 až 60 miliónov ľudí. Z tohto obdobia existuje obrovské množstvo fotografií. Aj napriek tomu, že od konca vojny už ubehlo 77 rokov, stále sa ľudstvo dostáva k raritným fotografiám, ktoré mnohí vidia po prvýkrát.

“Čierna a biela sú farby fotografie,” povedal raz legendárny fotograf Robert Frank. “Pre mňa symbolizujú alternatívu nádeje a zúfalstva, ktorým je ľudstvo navždy vystavené.” Je ľahké súhlasiť so slovami Roberta Franka – najmä preto, že pochádzajú práve od Roberta Franka. Napriek tomu je ťažké zavrhnúť jednu z najsilnejších výhod, ktoré má farebná fotografia oproti čiernobielej: bezprostrednosť.

“Niekedy pracujem s farbami,” povedala Mary Ellen Marková, ktorá sedí neďaleko Franka v panteóne uctievaných fotografov čiernobieleho obdobia. “Myslím, že fotografie, s ktorými sa z historického hľadiska najviac spájam, sú čiernobiele. Vidím viac čiernobielo – páči sa mi na tom tá abstrakcia.”

V skutočnosti, zatiaľ čo čiernobiela fotografia ponúka neoceniteľný zmysel pre “abstrakciu” – nadčasový spôsob, ako využiť ľudskú nádej a zúfalstvo, ktoré Frank považuje za večné – farba ponúka určitý vitálny zmysel pre tu a teraz. Inými slovami, čiernobiela fotografia môže byť nadčasová, ale je nadčasovosť vždy to, čo chceme?

Táto otázka silnie, pokiaľ ide o fotografie, ktoré dokumentujú históriu dávno minulú. Keď sa dnes niekto pozerá napríklad na fotografie z 2. svetovej vojny, čiernobiela fotografia môže veľmi dobre znázorňovať pôvodné obdobie a umožniť tak modernému divákovi pocítiť nádej alebo zúfalstvo. Čiernobiela farba taktiež dokáže z fotografie urobiť múzejný kúsok, prípadne navodiť dojem, že to čo sa stalo, nemá žiaden vplyv na našu súčasnosť.

Ale historické udalosti, ktoré sa dajú do značnej miery zachovať vo farbe sa môžu pre súčasného diváka vrátiť k životu takým spôsobom, akým by to čiernobiele fotografie nikdy nedokázali. Druhá svetová vojna bola našťastie zachytená aj na farebných fotografiách a tak nám pripomína, že zachytené objekty boli skutoční ľudia ako my, a nie iba bytosti minulosti. Čierna a biela dokáže zachovať srdce a dušu, no farebnosť nám zachová všetko to ostatné.

Druhá svetová vojna na raritných farebných fotografiách:

40. Americká jednotka, ktorá sa medzi prvými vylodila počas invázie v deň D 6. júna 1944

39. Námorníci amerického námorníctva zachraňujú človeka, ktorý prežil útok na Pearl Harbor na Havaji 7. decembra 1941

38. Vychudnutý bývalý väzeň koncentračného tábora Buchenwald – apríl 1945

37. Francúzsky námorník a dvaja vojaci americkej armády hľadia na Eiffelovu vežu po oslobodení Paríža – september 1944

36. Nemecký vojak a plameňomet – Sovietsky zväz okolo roku 1941-1942

35. Adolf Hitler a niekoľkí nacistická predstavitelia skúmajú Schwerer Gustav, najväčšie delo, aké kedy bolo vyrobené

34. Americkí námorníci na palube torpédoborca – 1940

33. Centrum Hirošimy leží v troskách po tom, čo americké sily zhodili na japonské mesto atómovú bombu – 1945

1 2 3 4 5 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov