Tipy a triky

Ukážeme ti, ktoré potraviny by sme pred varením mali umývať a ktoré nie

potraviny

videní: 1.1K

Mnoho z nás berie za samozrejmosť, keď pri varení potraviny dôkladne umyjeme pod tečúcou vodou. Boli sme k tomu vedení od mala a máme pocit väčšej čistoty a kvality.

Niektorí ľudia si myslia, že kuchyňa by mala byť dokonale čistá. Riad by sa mal umývať dôkladne s tým určite budeme súhlasiť všetci. Ovocie, zelenina a mäso by sa pred varením malo dôkladne umyť pod tečúcou vodou. Myslíš si, že je to správne? Niektoré potraviny, vrátane zeleniny, by sa však nemali umývať. Rozhodli sme sa zistiť, ktoré potraviny by sme umývať mali a ktoré zasa nie. A v bonusovej časti si vysvetlíme, prečo by si mal plechovky od nápojov umyť predtým, ako sa z nich napiješ.

9. Neumývaj vajcia

Vajcia by si mal umyť tesne pred varením, ale ak ich budeš používať neskôr, nerob to. Platí to pre domáce vajcia ale aj pre tie zo supermarketu. Takto sa totižto lepšie skladujú. Neumyté vajcia sa môžu skladovať pri izbovej teplote niekoľko týždňov, no umyté musíš dať rovno do chladničky.

TIP: Vajcia môžu byť skladované dlhšie, ak sú marinované. V chladničke ich môžeš skladovať až 4 týždne.

8. Neumývaj surové mäso

Naše mamy a staré mamy nás učili umývať surové mäso. V minulosti sa mäso často kupovalo od druhých ľudí, takže tam mohli byť nečistoty, piesok a tráva. Mäso dnes nakupujeme z obchodov a fariem, kde sa vždy dodržiavajú prísne pravidlá a pri výrobe sa umýva hydina, bravčové a rovnako aj hovädzie mäso.

Ďalším dôvodom, prečo neumývať mäso je ten, že pri umývaní sa baktérie žijúce na povrchu mäsa môžu dostať na tvoje ruky a z nich na všetko v kuchyni.

TIP: Všetky nože a dosky na krájanie, ktoré prišli do kontaktu so surovým mäsom na konci dôkladne očisti.

7. Neumývaj cibuľu

Cibuľa je pokrytá šupkou, takže ju nie je potrebné umývať. Ale ak je cibuľa od hliny, môžeš ju rýchlo umyť. Urob to vo vode z vodovodu a nepoužívaj mydlo.

TIP: Platí to aj pre cesnak, neumývaj ho zbytočne.

6. Neumývaj huby

Málokto vie, že huby ba sa pred varením nemali umývať. Rozpadnú sa a stratia chuť, ak sa na ne dostane príliš veľa vody. Je lepšie ich uvariť hneď, samozrejme ak nie sú veľmi znečistené. V takomto prípade je vhodné ich očistiť suchou papierovou utierkou.

TIP: Miesta, kde sú nečistoty môžeš opatrne odrezať kúsok po kúsku.

5. Neumývaj ryžu

Ryžu nepremývaj, ale namoč ju do vriacej vody. Mnoho ľudí si myslí, že pred varením ryže by sa mala premyť, kým sa voda nestane priehľadnou. Ide však o to, že ryža stratí všetok svoj prírodný škrob.

To je dôvod, prečo vedci prišli na spôsob, ako odstrániť nečistoty a zachovať všetky dobré vlastnosti ryže: neumytú ryžu vložíš do vriacej vody a o 5 minút neskôr odstrániš vodu, pridáš čerstvú vodu a uvaríš ryžu.

TIP: Niekedy treba ryžu umyť, ak si to recept vyžaduje.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov