Zaujímavosti

Utqiagvik: Mesto na Aljaške, ktoré každý rok po dobu 65 dní žije v úplnej tme

Utqiagvik

videní: 468

Na prvý pohľad sa mesto Utqiagvik môže zdať ako každé iné arktické mesto. Neprekvapujúco chladné a ponuré. Utqiagvik je, mimochodom, jedným z najhmlistejších miest na Zemi. Napriek tomu, že podnebie je tu kruté, má mestečko viac ako 4000 občanov. Ide tiež o jednu z najsevernejších komunít na celom svete, keďže Utqiagvik je zároveň aj najsevernejším mestom v Spojených štátoch. 

Mesto Utqiagvik, predtým známe ako Barrow, je hospodárskym centrom regiónu North Slope Borough. Niektorí ľudia pracujú na tamojších ropných poliach, iní pracujú v štátnej sfére a zvyšok sa spolieha na cestovný ruch. Ak sa teraz pýtaš, prečo by niekto cestoval na také odľahlé, chladné a depresívne miesto s takým neľútostným podnebím, máme pre teba jednoduchú odpoveď. Rovnako, ako iné arktické mestá, aj Utqiagvik zažíva pomerne mnoho prírodných javov súvisiacich s polárnou nocou. Jednou z najvýznamnejších udalostí je polnočné slnko.

 

 

 

Polnočné slnko sa vyskytuje v letných mesiacoch na miestach za polárnym kruhom. V tom čase je slnko na oblohe 24 hodín denne, čo znamená, že ak nie je zamračené, slnko môžeš vidieť aj o polnoci. Počas tejto doby mnoho miest za polárnym kruhom usporadúva rôzne akcie a festivaly s cieľom prilákať turistov, ktorí chcú zažiť tento čarovný moment. Avšak polnočné slnko nie je jediným prírodným úkazom, vďaka ktorému je Utqiagvik vďačným cieľom turistov. Na rozdiel od ostatných aljašských miest sa Utqiagvik nachádza tak ďaleko na severe, že v zimných mesiacoch zažíva nezvyčajne dlhú polárnu noc. Trvá až neuveriteľných 65 dní!

 

 

aljaska-5

Zdroj: Joseph

V roku 2018 slnko naposledy svietilo 18. novembra a na oblohe sa znova objaví až 23. januára. No ani vtedy nevyjde na oblohu úplne, ale len sa jemne ukáže na horizonte. Kým slnko vyjde na oblohu úplne, musia si tamojší obyvatelia počkať ešte jeden celý týždeň.  To znamená, že až dovtedy bude mesto ponorené do úplnej tmy. Našťastie, obyvatelia mesta sú zvyknutí na tieto podnebné podmienky.

 

 

 

 

 

 

aljaska-7

 

aljaska-1

Zdroj: Unknown

Zdroj: BoredPanda | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov