Zaujímavosti

Skutočný príbeh: Prvá žena milionárka – Od nuly až na vrchol

milionárka

videní: 2.0K

Sarah Breedlove, tiež známa ako Madam CJ Walker, je symbolom amerického sna. Dcéra bývalých otrokov, ktorá sa prebojovala do Guinnessových svetových rekordov ako prvá žena milionárka. Vybudovala si podnik od nuly a poskytla prácu pre niekoľko tisíc afroamerických žien. Dokonca Netflix o jej príbehu natočil aj minisériu.

 

  • Sarah Breedlove sa narodila v roku 1867 na juhu USA v Louisiane. Jej rodičia, starší bratia a sestra boli otroci na bavlníkových plantážach. Ale Sarah sa narodila slobodná. V 7 rokoch prišla o rodičov.
  • Po smrti rodičov sa presťahovala k sestre a jej manželovi. Od malička Sarah pracovala ako domáca slúžka a nemala čas na štúdium. Madam CJ Walker povedala, že mala iba 3 mesiace formálneho vzdelávania, keď navštevovala nedeľnú školu.
  • Ako 14-ročná sa Sarah vydala za Mosesa McWilliamsa. Nespravila však to kvôli láske. Išlo o to, že manžel jej sestry bol veľmi násilný muž a manželstvo bolo pre Sarah spôsobom, ako byť v bezpečí. O 4 roky neskôr sa Sarah a Mosesovi narodila dcéra A’Lelia. A o 2 roky neskôr zomrel Sárin manžel. Ako 20-ročná žena sa teda stala slobodnou matkou a vdovou.

 

 

Príbeh prvej ženskej milionárky, ktorá sa narodila chudobnej rodine, ale dostala sa do Guinnessovej knihy rekordov o 51 rokov
  • V roku 1888 sa Sarah presťahovala do St. Louis. Žili tam jej bratia a robili holičov. Začala pracovať ako práčka a kuchárka, aby mohla zaplatiť štúdium svojej dcéry na štátnej škole. Sarah zarobila 1,50 dolára za deň.
  • Ako všetky práčky, aj Sarah trpela kvôli chemikáliám. Kožné choroby, lupiny, zlá hygiena (nie všetky domy mali vodovodné potrubie a ústredné kúrenie) spôsobili, že Sarah takmer vypadali vlasy.
  • Vďaka svojim bratom sa dozvedela o základnej starostlivosti o vlasy. A o chvíľu neskôr sa Sarah dozvedela o vlasových produktoch Annie Malone a stretla sa so samotnou Annie. Stala sa províznou agentkou pre Malone a o túto prácu sa skutočne zaujímala.
Príbeh prvej ženskej milionárky, ktorá sa narodila chudobnej rodine, ale dostala sa do Guinnessovej knihy rekordov o 51 rokov
1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov