Zaujímavosti

Myslíš si, že by si dokázal žiť bez baktérií?

baktérií

videní: 282

Myšlienka, že miliardy baktérií sa ti teraz roja na pokožke a v tele, určite stačí na to, aby ti to prišlo dosť nechutné. Podvedome sa ich chceš zbaviť, ale dôležitejšia je otázka, či vôbec dokážeš bez nich prežiť?

A keďže ako ľudské tvory nedokážeme prežiť bez uhlíka, dusíka, imunitného systému a schopnosti stráviť jedlo, bez baktérií by sme asi dlho neprežili. Dokážeš si predstaviť, ako je naše telo na nich závislé?

Myslíš si, že by si dokázal žiť bez baktérií?

 

 

Väčšina ľudí si predstaví baktérie v súvislosti s chorobou, takže je ľahké premýšľať iba nad škodami, ktoré spôsobujú. Na druhej strane nám ale veľakrát dokážu pomôcť. V tráviacom trakte nám pomáhajú rozkladať jedlo, napríklad rastlinné vlákna. Tiež nám pomáhajú vstrebať potrebné vitamíny ako je biotín a vitamín K. Pokusy na morčatách ukázali, že zvieratá chované v sterilnom prostredí bez baktérií sú podvyživené a uhynú.

Ukázalo sa, že vystavenie baktériám je dôležitou súčasťou vývoja nášho imunitného systému. Vystavenie organizmu baktériám, pozitívnym či škodlivým, naučí imunitný systém reagovať na patogénnych útočníkov v neskoršom živote. Výskum publikovaný v časopise New England Journal of Medicine tiež ukázal, že deti chránené pred baktériami majú vyššiu šancu na rozvoj astmy a alergií.

To ale neznamená, že prospešné baktérie tiež nemôžu byť nebezpečné. Užitočné a škodlivé baktérie sa zvyčajne vylučujú, ale je to veľmi individuálne. Prekrývajú sa však najmä baktérie, ktoré obývajú telo. Veľmi dobrým príkladom je baktéria Staphylococcus aureus, ktorá môže žiť bez náznakov na našej pokožke a odstrašovať votrelcov bez akéhokoľvek poškodenia. Ak ale dôjde k poraneniu na koži alebo k oslabeniu imunitného systému, tieto baktérie dostanú amok a spôsobia infekciu.

Myslíš si, že by si dokázal žiť bez baktérií?

 

 

Počet bakteriálnych buniek v tele sa obyčajne odhaduje na 10-násobok počtu ľudských buniek. To spôsobilo, že vo vedeckom svete sme viac zhlukom baktérií ako ľuďmi. Je to síce trochu strašidelné, ale na základe toho si môžeš predstaviť, akú veľkú úlohu tieto miniatúrne organizmy majú.

 

Zdroj: livescience topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov