Zaujímavosti

Prečo je také ťažké nedotýkať sa vlastnej tváre? Sme na to predurčení?

tváre

videní: 324

A prečo ťa vždy začne svrbieť nos, keď sa pokúsiš nechytať tváre? Máme na to predurčené gény alebo v čom je problém? Výnimiek nie je veľa.

V čase svetovej pandémie si si aj ty možno uvedomil, ako často sa za deň chytáš svojej tváre, mrvíš ruky vo vlasoch a podobne. Ignorovanie podráždeného nosa alebo vlasov v očiach je tak povediac nemožné. Impulzu podľahnú aj odborníci, ktorí by mali vedieť, že je to naozaj nezdravé.

 

 

Napríklad študenti lekárskych fakúlt, ktorí sa vzdelávajú v oblasti prevencie infekčných chorôb, sa počas jednej prednášky dotkli svojej tváre 23-krát za hodinu. Ide o jeden z najbežnejších zvykov, ktorý existuje. Odjakživa sa sami učíme dotýkať tváre či už nanášaním make-upu, čistením zubov alebo holením brady. Tieto postupy sa prenášajú na menej úmyselné metódy dotýkania sa tváre, ako je napríklad drhnutie očí v obchode s potravinami naplnenom baktériami.

Aj keď je dotýkanie sa zlým zvykom, pre tých, ktorí trpia úzkosťou, je to ešte horšie. Na zvládanie stresu môžu ľudia s vysokou úrovňou neurotizmu vykonávať opakujúce sa správanie zamerané na telo, napríklad hryzenie nechtov alebo ťahanie vlasov. Podľa malej štúdie z roku 2014 sa takýto pohyb môže stať upokojujúcim.

Prečo je také ťažké nedotýkať sa vlastnej tváre?

 

 

Našťastie, dotýkanie sa tváre nie je hlavným spôsobom prenosu infekcie nového koronavírusu medzi ľuďmi. Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb napriek tomu neodporúča dotýkať sa nosa, úst alebo očí, pretože vírus sa týmto spôsobom môže šíriť. Ak sa dotkneš kontaminovaného povrchu, nezabudni si vyčistiť ruky mydlom alebo použiť definzekčný prostriedok.

Keď sú ľudia znepokojení dotýkaním sa tváre, môžu to robiť ešte častejšie. Celé je to ako placebo efekt. To je ako keď ti niekto povie, aby si nemyslel na ružového slona, a pritom ti v mysli okamžite začnú prelietať myšlienky na takúto kreatúru. Ak chceš prelomiť tento zlozvyk, začni s tým, že si budeš všímať, ako často sa dotýkaš tváre. Môžeš si napríklad nachystať budíky na každý deň na určitú hodinu, keď si budeš chcieť dať vlasy do copu alebo sa umyť.

 

Zdroj: livescience | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov