TOP 10

Odvážne ženy, ktoré navždy zmenili svet

odvážne ženy

videní: 722

6. Ana Aslan

Ana Aslan bola rumunská biológička a lekárka, ktorá objavila účinky protistárnucí efekt prokaínu na základe liekov Gerovital H3 a Aslavital, ktoré vyvinula. Je považovaná za priekopníka gerontológie a geriatrie v Rumunsku. V roku 1952 založila Geriatric Institute v Bukurešti. Tento inštitút bol prvý svojho druhu na svete a bol uznaný Svetovou zdravotníckou organizáciou. Hoci jej práca bola kontroverzná, získala medzinárodnú pozornosť.

odvážne ženy

7.  Mileva Marić

Mileva Marić bola srbská matematička. Bola jedinou ženou medzi študentmi Alberta Einsteina a bola druhou ženou, ktorá dokončila úplný študijný program na katedre matematiky a fyziky. Marić a Einstein sa neskôr vzali. Hovorí sa, že práve Mileva stojí za Nobelovou cenou Einteina.

odvážne ženy

8. Shirley Anita St. Hill Chisholm.

Americká politička, pedagogička a autorka. V roku 1968 sa stala prvou afroamerickou ženou zvolenou do Kongresu Spojených štátov.

odvážne ženy

9. Bertha von Suttner

Rakúsko-česká pacifistka a spisovateľka. Prvá ženská mierová aktivistka a prvá žena, ktorá získala Nobelovu cenu za mier. Tiež prvý rakúsky laureát na Nobelovú cenu.

odvážne ženy

10. Simone de Beauvoir

Francúzska feministka, ktorej meno je spojované s prispením k ženskej emancipácii, feministickou teóriou, slobodomyseľným spôsobom života a  vzťahom s francúzskym filozofom Jeanom-Paulom Sartrom. Napísala Manifest 343, čo bola petícia uverejnená v roku 1971 vo francúzskom denníku Le Nowel Observateur. Manifest mal podporiť právo žien na interrupciu.

odvážne ženy

Zdroj: Boredpandatopdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov