TOP 10

Odvážne ženy, ktoré navždy zmenili svet

odvážne ženy

videní: 693

Ak sa pozrieme do histórie, nemusíme hľadať dlho, aby sme našli mnohé odvážne ženy, ktoré zmenili svet silným spôsobom. Či sa už bavíme o vede, športe alebo stereotypoch, ktoré úspešne zbúrali. Dnes ti predstavíme TOP10 žien, ktoré si zaslúžia náš obdiv a vďaka ktorým svet už nikdy nebol taký, ako predtým.

1. Annette Kellerman (1907)

Annette Kellerman bola austrálska profesionálna plavkyňa, herečka, spisovateľka a nakoniec aj podnikateľka. Čo je ale hlavné, bola to jedna z prvých žien, ktoré nosili oblečenie určené špeciálne na kúpanie. Za propagáciu priliehavých “plaviek” bola dokonca zatknutá. Ani to ju však neodradilo a nakoniec založila vlastnú značku jednodielnych plaviek.

odvážne ženy

2. Marie Curie

Marie Curie je poľsko-francúzska vedkyňa venujúca sa fyzike a chémii. Prvá žena, ktorá obdržala Nobelovú cenu a tiež prvá, ktorá ich má dokonca dve. Jednu za fyziku za výskumy rádioaktivity, druhú získala za chémiu za izoláciu čistého rádia.

odvážne ženy

3. Margaret Heafield

Margaret Heafield bola riaditeľkou softvérového inžinierstva pre program NASA Apollo Space (1969). Bola dokonca ocenená Prezidentskou medailou slobody, ktorú jej predal Barack Obama v roku 2016.

odvážne ženy

4. Maud Stevens Wagner

Prvá známa tetovačka v USA (1907). Maud bola hadia žena a artistka v cirkuse, kde spoznala aj svojho muža. Ten ju zasvätil do tajov tetovania. Aj keď už v tej dobe poznali tetovací strojček, manželia tetovali ručne. Neskôr rodinné remeslo prebrala aj ich dcéra, ktorá začínala vraj už ako 9-ročná.

odvážne ženy

5. Anne Frank

Anne bola nemecké dievča židovského pôvodu. Keď sa musela s celou rodinou a priateľmi skrývať pred prenasledovaním počas druhej svetovej vojny, písala si podrobný denník. Denník mladého dievčaťa sa stal hodnotným zdrojom informácií a zároveň dôležitým svedectvom. V roku 1947 ho Annin otec vydal ako knihu (čím Anne splnil sen) a odvtedy bol preložený do viac ako 60 jazykov.

odvážne ženy

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov