Zaujímavosti

Vedel si, že aj korenie musíš po čase vyhodiť do koša?

korenie

videní: 497

Korenie je neoddeliteľnou súčasťou každej kuchyne, nie každý však myslí na to, že aj koreniny treba po čase vyhodiť do koša.

Európske obyvateľstvo po stáročia trpelo rôznymi epidémiami. Ľudia nosili gulôčky z aromatických bylín a korenín ako ochranu proti morovej nákaze a nepríjemným pachom. Rozsah použitia korenín bol veľký. Pri liečení prechladnutia využívali hrejivú vlastnosť horčice a kajenskej papriky, pretože paprika obsahuje kapsaicín, chemickú látku, ktorá zvyšuje cirkuláciu krvi, tým dochádza k uvoľňovaniu napätých svalov. Takže paprika je aj dnes bežnou súčasťou svalových mastí. Ľudia už v staroveku vedeli, že koreniny podporujú trávenie. Medzi tieto koreniny patrí napr. zeler, paprika, horčica, čierne korenie. Jednoducho koreniny majú veľa liečivých účinkov.

Ako ich uskladňovať?

Sušené koreniny schovaj v chladnej, suchej skrini v tmavých sklenených zásobníkoch uzavretých bez prístupu vzduchu, pretože priame svetlo, teplo a vlhkosť znižujú ich akosť, najmä tým že z nich vyprchajú dôležité éterické oleje. Takže miesto hneď vedľa varnej dosky, aby si ich mal v prípade potreby po ruke, nie je vôbec vhodné.

Celé koreniny vydržia pri správnom uskladnení viac ako rok. Niektoré koreniny, ako sušený tamarind, vanilkové struky a celé korenie, možno uskladňovať niekoľko rokov. Väčšina mletých korenín však stráca farbu a chuť v priebehu niekoľkých mesiacov. Keď si nie si istý, či už aj tvoja polička neobsahuje niečo po záruke, skontroluj, či korenie nie je cítiť stuchlinou. Ak áno alebo ak má nevýraznú arómu, treba ho nahradiť novými. Mleté koreniny má tendenciu strácať chuť rýchlejšie.

Trvanlivosť podľa druhu

Celé korenie : 4 roky
Mleté korenie : 3 roky
Sušené byliny : 3 roky
Koreninové zmesi : 2 roky
Čerstvé koreniny : 1 týždeň

Nakupuj v malom množstve

My vieme, je ťažké odolať týmto aromatickým džinom v sáčku, no čím viac korenín budeš kupovať, tým je menej pravdepodobné, že ich všetky použiješ. V našich domácnostiach sa najčastejšie vyskytuje čierne celé a mleté korenie, mletá paprika, majorán, oregano, bobkový list a rasca. Tento základ by ti mal pre každodenné varenie úplne stačiť, ale pokiaľ chceš vyskúšať aj iné ako tradičné chute, mal by si siahnuť po mlynčekoch s celým korením. Takáto zmes udrží svoju chuť a vôňu omnoho dlhšie.

 

Zdroj: rd.com | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov