TOP 10

25 faktov o vesmíre, ktoré si chcel pravdepodobne vždy poznať

vesmíre

videní: 838

Čo sa stane, ak si prdneš vo vesmíre?

Po prdnutí sa jednoducho prd nepohybuje, pretože tu nie je žiadna gravitácia a ani ovzdušie. Takže vzdušné prúdy sa nepohybujú, ale ostávajú na mieste. Našťastie skafander je vyrobený s menšou úpravou, ktorý túto záležitosť dokáže odfiltrovať. Zároveň si aj astronauti našli vlastné spôsoby, ako minimalizovať zdieľanie „vône“ so zvyškom posádky.

Prečo sa nám zdá, že hviezdy „preblikávajú“?

Pretože svetlo prechádza rôznymi plynmi v našej atmosfére. Môžeme to porovnať so svetlom prechádzajúcim cez vodu, vtedy nastáva podobný efekt.

Mohla by naša krv vo vesmíre mimo skafandra vrieť?

Áno, je to možné. Čím nižší je tlak, tým nižšia je teplota varu, pretože molekuly sa jednoduchšie pohybujú a premieňajú z kvapaliny na plyn. To je aj dôvod, prečo sa teplota varu mení pri nadmorskej výške. Takže z tohto dôvodu môže bod varu krvi klesnúť až na prirodzenú telesnú teplotu vo vesmírnom vákuu.

Aká teplota je vo vesmíre?

Je to rozdielne. V okolí hviezd je teplota logicky vyššia a je tu celkom horúco. Asi tak, že by nás to všetkých odparilo a premenilo na popol. Naopak, vo väčšej vzdialenosti od hviezd v hlbokej tme alebo na povrchu niektorých planét je obrovský chlad. Môžeme si uviesť príklad na ISS. Teplota na strane k Slnku je 121 °C, naopak na odvrátenej strane ISS je obrovská zima – 157 °C.

Koľko odpadu sme zanechali tam hore?

Nie len že odhadzujeme odpadky tu na Zemi, začali sme to robiť aj mimo našej planéty. V súčasnej dobe existuje viac ako 50000 kusov „kozmického odpadu“, ktorý sa nachádza na obežnej dráhe Zeme. Tento odpad je sledovaný, pretože môže spôsobiť poškodenie kozmickej lode. Nájdeme tam zopár malých kúskov meteorov ale väčšina je odpad, ktorý tam zanechalo ľudstvo.

Naozaj sme zaslali zlatú platňu mimozemšťanom?

Áno naozaj sa to stalo. Celé to začalo Voyagerom 1 a Voyagerom 2 v roku 1977. Tieto sondy navštívili vonkajšie planéty slnečnej sústavy. Dokonca Voyager 1 si to namieril priamo až do medzihviezdneho priestoru. Obe sondy Voyager obsahujú aj zlatú platňu na ktorej je nahratá hudba, zvuky mora a reč nás ľudí. Rovnako je tam aj zopár obrázkov.

Vyzerajú galaxie vo vesmíre tak fantasticky ako na fotografiách?

Je nám to ľúto, ale nie nevyzerajú. Aspoň ich takto nevidíme voľným ľudským okom. Tieto fantastické snímky sú väčšinou spracované vo vlnovej dĺžke svetla, ktoré sú normálne pre ľudské oko neviditeľné. Jedná sa o infračervené alebo ultrafialové farby. To neznamená, že priestor nevyzerá v skutočnosti tak fantasticky a krásne. Znamená to iba to, že fotky sú upravované, aby sme mohli vidieť tú skutočnú krásu, ktorú nám naše ľudské oko nedovolí vidieť.

Koľko vesmírnych staníc sa nachádza vo vesmíre?

V súčasnosti existujú iba dve. Medzinárodná vesmírna stanica (ISS) a Tiangong-1, ktorá patrí Číne. ISS je vždy obývaná, zatiaľ čo Tiangog-1 nie. ISS je zdieľaná medzi Ruskom, Spojenými štátmi, Japonskom, Kanadou a Európskou vesmírnou agentúrou.

Ako ďaleko je najbližšia hviezda, okrem Slnka?

4,24 svetelných rokov. Volá sa Proxima Centauri. Najlepší spôsob, ako si môžeme vysvetliť ich vzdialenosť je ten, keď si predstavíme, že Proxima Centauri a Slnko sú dva grepy, vzdialené by boli od seba približne 4000 km. A teraz realisticky, Slnko je samo o sebe dostatočne veľké. Zem by sa doň zmestila viac ako 1 miliónkrát.

Existujú nejaké iné súkromné spoločnosti, ako je Space X, ktoré by mohli plánovať let na Mars?

Samozrejme, že plánujú. V skutočnosti Elon Musk (zakladateľ Space X, Tesla, a PayPal) chce založiť ľudskú kolóniu na Marse. Medzi rokmi 2050 a 2100 by chcel mať na Marse jeden milión ľudí. Aj keď to znie trocha bláznivo, Space X robí úžasné pokroky. Aj preto sa „vtip“ mení na reálny cieľ.

Prečo už Pluto nie je planétou ale trpasličou planétou?

Pretože po nájdení ďalších podobných planét by sa slnečná sústava rozšírila o ďalšie tri planéty. Objekt v slnečnej sústave sa môže stať planétou iba v tom prípade, ak splní nasledovné podmienky:

  1. je potrebné, aby sa nachádzal na obežnej dráhe Slnka
  2. je potrebné, aby mal dostatočnú gravitáciu, ktorá sformuje objekt do guľovitého tvaru
  3. je potrebné, aby mal čistý priestor na vlastnej obežnej dráhe

Práve poslednú podmienku Pluto nesplnilo a od roku 2006 je klasifikované ako trpasličia planéta.

Vzhľadom k tomu, že Pluto je trpasličou planétou, existujú aj nejaké iné trpasličie planéty v našej slnečnej sústave?

Áno, v skutočnosti existuje 5 trpasličích planét v našej slnečnej sústave: Ceres, Pluto, Eris, Makemake a Haumea. Pluto nie je najväčšou. Najväčšia trpasličia planéta v našej slnečnej sústave je Eris, ktorá je o 27% väčšia ako Pluto.

Je možné, aby nás napadli mimozemšťania?

Áno, ale aká je pravdepodobnosť, že sa to aj naozaj stane? Malá. Je niekoľko dôvodov: obrovské vzdialenosti medzi galaxiami, hviezdami a planétami vo vesmíre (väčšina z nás si tieto vzdialenosti ani nevie predstaviť). Navyše, máme ten ťaživý ľudský problém. Prečo by výrazne pokročilejšia civilizácia strávila roky cestovaním a používaním toľkých zdrojov, aby sem prišla?

Zdroj: youtube | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov