Zaujímavosti

Ako sa zmenili ľudia za posledných 150 rokov?

zmenili

videní: 3.0K

4. Dlhovekosť

Priemerná dĺžka života ľudského tela sa zvýšila v dôsledku pokroku v oblasti hygieny, výživy, medicíny a ďalších faktorov. Správa vydaná Santalucia inštitútom v Španielsku predpovedá, že dlhovekosť bude aj naďalej rásť, pokiaľ nedosiahne 120 rokov do konca 21. storočia. Ak porovnáme údaje zo začiatku 20. storočia, dozvieme sa, že vtedy ľudia nežili vôbec tak dlho. Iba 26,2% obyvateľstva prežilo do veku 65 rokov.

5. Ľudia majú nové časti tela a orgány

Vďaka rozvoju vedy a techniky nedávne štúdie zaznamenali predtým neznáme časti tela, medzi nimi aj interstícium. Tento orgán , ktorý medzi vedcami vyvolal veľa kontroverzií, je sieťou dutín vyrobených z kolagénu a elastínu vo všetkých telesných tkanivách. V roku 2013 bola v očiach objavená aj šiesta očná vrstva. Je nazýva vrstva Dua a je len 1,016 milimetra hrubá.

6. Časti tela, ktoré zmizli alebo zmiznú

V súvislosti s predchádzajúcim bodom v priebehu niekoľkých rokov určite zmiznú ďalšie časti ľudského tela. Niektorí ľudia sa už rodia bez zubov múdrosti, známych tiež ako tretie stoličky. Je to kvôli zníženiu veľkosti čeľustí, ktoré je výsledkom našej zmeny stravovania. Ďalším príkladom je svalovina palmaris longus , ktorá vedie od lakťa po zápästie. Bez neho sa už narodilo niekoľko ľudí, pretože sa v zásade používa na lezenie.

7. Obezita

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie sa obezita od roku 1975 takmer strojnásobila. Údaje z roku 2016 ukázali, že nadváhou trpelo viac ako 1,9 miliardy dospelých, pričom viac ako 650 miliónov bolo obéznych. Odborníci poukázali na to, že zmeny v stravovacích návykoch a fyzickej aktivite sú výsledkom nedostatočnej podpory a hodnoty, ktorá sa prejavuje v oblastiach, ako sú zdravie, vzdelávanie, urbanizmus, životné prostredie, doprava a ďalšie.

Zdroj: Brightside topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov