Zaujímavosti

Odkiaľ sa tu vzala mikrovlnná rúra? Náhodou a vďaka čokoláde

mikrovlnná rúra

videní: 817

 

Energia vstupovala do skrinky, ale nemohla uniknúť – mikrovlny neprechádzajú kovom. Spencer zistil, že mikrovlny dokážu uvariť jedlo rýchlejšie ako konvenčné pece, ktoré využívajú teplo. Prihlášku patentu podal v roku 1945. Spencer podľa svojho pôsobenia počas celej svojej kariéry získal 150 patentov.

Prvá komerčná mikrovlnná rúra bola testovaná v bostonskej reštaurácii v roku 1947. Neskôr toho roku predstavila spoločnosť model Raytheon Radarange 1161. Bola vysoká 1,7 metra a vážila 340 kilogramov, a podľa dostupných informácií stála 5 000 dolárov. Musela byť pripojená k vodovodnému potrubiu, pretože magnetrón bol chladený vodou. Trvalo niekoľko rokov, kým verejnosť prekonala svoju počiatočnú nechuť voči tomuto vynálezu.

 

 

Odkiaľ sa tu vzala mikrovlnná rúra? Vďaka čokoláde, no náhodou

Ako sa technológia zlepšovala, popularita mikrovlnných rúr sa zvýšila, najmä v potravinárskom priemysle. Reštaurácie mohli uchovávať uvarené jedlá v chladničke a ohrievať ich, aby sa znížilo množstvo odpadu. Ostatné podniky v potravinárskom priemysle používali mikrovlnné rúry na praženie kávových zŕn a arašidov, rozmrazovanie a predvarenie mäsa a dokonca na varenie ustríc.

Aj iné priemyselné odvetvia našli využitie na mikrovlnné ohrievanie. Mikrovlnné rúry sa tiež používali na sušenie korku, keramiky, papiera, kože, tabaku, textilu, ceruziek, kvetov, mokrých kníh a zápalkových hlavičiek.

Spoločnosť Tappan, výrobca spotrebičov, predstavila prvé mikrovlnné rúry pre domáce použitie v roku 1955, ale len málo sa ich predalo kvôli ich veľkým rozmerom – veľkosťou boli ako sporák – a vysokej cene – 1 295 dolárov. Spoločnosť Raytheon v roku 1965 odkúpila spoločnosť Amana Refrigeration a o dva roky neskôr bola predstavená Amana Radarange, ktorá sa zmestila na kuchynskú dosku. Stála niečo pod 500 dolárov.

 

 

Odkiaľ sa tu vzala mikrovlnná rúra? Vďaka čokoláde, no náhodou

Zdroj: Panasonic

Čoskoro sa mikrovlnné rúry stali obľúbenejšími ako dokonca umývačky riadu, hlavne kvôli zmenšujúcim sa rozmerom a nákladom. V roku 1975 mali iba 4 percentá amerických domácností mikrovlnnú rúru; v roku 1976 počet vyskočil na 14 percent. Dnes sa mikrovlnná rúra nachádza skoro v každej domácnosti vyspelejších krajín sveta.

 

Zdroj: LiveScience topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov