Zaujímavosti

Prečo na narodeniny jeme tortu a sfukujeme sviečky?

narodeniny

videní: 588

Jednou z tradícií, ktorá sa rozšírila po celom svete, je narodeninová torta so zapálenými sviečkami. Táto udalosť raz za rok má neznámy pôvod, ale existuje niekoľko teórií, ktoré môžu vysvetliť, prečo kladieme sviečky na tortu a aký význam má ich sfúknutie. Prečo oslavujeme narodeniny tak, ako oslavujeme?

To je dôvod, prečo na narodeniny jeme koláč a sfúkame sviečky

Existujú príbehy, ktoré hovoria o tom, že tradícia sa začala v Nemecku v priebehu 18. storočia, a to na oslavu narodenín detí ako spôsob ochrany detských duší. Niektorí zase tvrdia, že sfúknutie sviečok pochádza z kultu, ktorý súvisí s bohyňou Artemis v starovekom Grécku na pamiatku jej narodenia.

Spôsob oslavy narodenín sa líšil podľa kultúr a doby. Všetky však majú podobný formát – tým je položenie jednej alebo niekoľkých sviečok na koláč alebo sladké občerstvenie. Počet sviečok predstavuje počet rokov, ktoré prežil oslavujúci, ktorý ich musí sfúknuť, aby splnili jeho tajné želanie alebo ukončili slávnosť.

V minulosti sa na narodeniny určitých druhov ľudí piekli sladké koláče

To je dôvod, prečo na narodeniny jeme koláč a sfúkame sviečky

Používanie narodeninových koláčov bolo v starom Ríme zvykom, ale podávali sa vo forme plochého, kruhového piškótového cesta. Až v 15. storočí v Nemecku začali pekárne vyrábať jednovrstvové koláče na oslavu narodenín zákazníkov.

V priebehu 17. storočia sa pre ľudí z vyšších vrstiev objavili viacvrstvové koláče a poleva. Po priemyselnej revolúcii sa jej výroba rozšírila do všetkých spoločenských vrstiev. A v polovici 19. storočia sa stala súčasťou osláv narodenín vo viacerých európskych krajinách.

Sfúknutie sviečok a oslavy narodenín boli exkluzívne pre gréckych bohov a hrdinov

To je dôvod, prečo na narodeniny jeme koláč a sfúkame sviečky

V starovekom Egypte boli narodeninové oslavy výlučne pre kráľovskú rodinu. Tento zvyk sa preniesol na Grékov, ktorí oslavovali narodeniny svojich bohov. Najobľúbenejšou oslavou boli narodeniny bohyne Artemis, kde sa každý šiesty deň v mesiaci piekol koláč zdobený zapálenými sviečkami, ktorým ju uctievali. Neskôr sa rituál stal súčasťou osláv narodenín gréckych hrdinov, šľachticov a aristokratov.

Rituál horiace sviečky môže byť spojený s určitými dávnymi rituálmi, ktoré používali oheň na odrazenie zlých duchov. Predpokladalo sa, že títo duchovia navštevovali ľudí počas ich narodenín, takže ich museli zabávať a vydávať zvuky, aby ich chránili pred všetkými zlými duchmi.

 

 

Nemci prijali sfúknutie sviečok na narodeniny detí, aby si chránili náladu

V Nemecku v 18. storočí sa rozšíril zvyk sfúkania sviečok na oslavu narodenín detí, aby ho dospelí mohli chrániť pred zlými duchmi.

Podľa dokumentu, ktorý napísal Johann Wolfgang von Goethe a ktorý popisoval narodeninovú tortu, by počet sviečok na nej predstavoval vek osoby.

Existuje tiež  kniha z roku 1753, ktorá popisuje, že sviečky boli umiestnené a zapálené na okrajoch torty a obklopovali jednu sviečku vloženú do stredu.

Narodeniny sprevádzajú aj ďalšie zvyky

To je dôvod, prečo na narodeniny jeme koláč a sfúkame sviečky

Pre Švajčiarov v roku 1883 predstavovala každá sviečka jeden ďalší rok života. Tieto však nemali byť sfúknuté naraz, ale sfúknuté jedna po druhej, až kým všetky nezhasli.

V dnešnej dobe je v mnohých krajinách, ako je Spojené kráľovstvo, Austrália a USA, tradíciou vysloviť želanie pred sfúknutím sviečok. Aby však bolo možné želanie splniť, musí ich osoba sfúknuť naraz.

Spracovanie alebo formát koláčov sa môže líšiť podľa regiónu. V Číne teda pripravujú žemľu z múky a pšenice, ktorá je plnená lotosovou pastou. V Kórei koláč nahradia polievkou z morských rias. A v Holandsku pripravujú ovocné koláče so šľahačkou.

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov