Zaujímavosti

Vo vesmíre je zlato bežným kovom, no nikto nevie, odkiaľ sa vzalo

zlato

videní: 1.9K

Zlato je ušľachtilý žltý, stály a veľmi kujný kov známy už od staroveku. Ide ale o chemický prvok, takže to znamená, že ho nemôžeme vyrobiť bežnými chemickými reakciami – hoci sa o to alchymisti pokúšali celé stáročia.

Ak by si sa zaradil medzi vedcov s pokusom vyrobiť zlato, potreboval by si spojiť dohromady 79 protónov a 118 neutrónov, aby si vytvoril jedno atómové jadro. To je intenzívna reakcia jadrovej fúzie. Ale takáto reakcia sa nestáva dosť často, teda aspoň nie na zemi. A už vôbec sa po nej nevytvorí zlatá priehrada, aká sa nachádza v slnečnej sústave.

 

 

Vo vesmíre je zlato bežným kovom, no nikto nevie, odkiaľ sa vzalo

Nová štúdia zistila, že za pôvod zlata môžu zrážky neutrónových hviezd. To ale tiež nedokáže vysvetliť jeho hojnosť. Odkiaľ teda pochádza tento zlatý kov? Existuje niekoľko ďalších možností, vrátane supernov, ktoré sú také intenzívne, že obrátia hviezdu naruby. Ako to funguje v „praxi“?

Zlato je nevysvetliteľné

Zrážky neutrónových hviezd vytvárajú zlato krátkym rozbitím protónov a neutrónov do atómových jadier a následným vyvrhnutím týchto novoviazaných ťažkých jadier do vesmíru. Ale takéto supernovy nemôžu vysvetliť celé zlato vo vesmíre, pretože hviezdy dostatočne hmotné na to, aby vytvorili zlato skôr ako zomrú, sa vo väčšine prípadov stanú čiernymi dierami. Takže keď už sa zlato vytvorí, čierna diera ho nasaje.

A čo znamená, že sa hviezda obráti naruby? Tento typ hviezdnej explózie sa nazýva magneto-rezonančná supernova, ktorá je veľmi veľmi vzácna. Počas tohto procesu sa umierajúca hviezda točí tak rýchlo a je pohltená tak silnými magnetickými poľami, že sa pri výbuchu obráti naruby. Keď zomiera, hviezda strieľa do vesmíru rozpálené lúče hmoty. A pretože sa obrátila naruby, jej trysky sú preplnené zlatými jadierkami.

Vo vesmíre je zlato bežným kovom, no nikto nevie, odkiaľ sa vzalo

Hviezdy, ktoré spájajú zlatý kov, sú zriedkavým javom. Ale hviezdy, ktoré vytvoria zlato a potom ho chrlia takto do vesmíru, sú ešte vzácnejšie. Vznik zlata, ktoré sa objavilo aj pod povrchom našej Zeme, je teda záhadou. Niečo tam vonku, o čom vedci ešte nevedia, musí vyrábať zlato.

 

Zdroj: LiveSciencetopdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov