Zaujímavosti

Vedcom dekódovali proteín, vďaka ktorému spermie plávajú

spermie

videní: 705

Vedci po prvýkrát odhalili štruktúru proteínu, vďaka ktorému spermie plávajú. Tento proteín sa nachádza v bunkovej membráne.

Vedci dekódovali proteín zo spermií morského ježka, ktorý sa nachádza aj u iných zvierat vrátane ľudí. To predstavuje nový potenciálny spôsob liečby mužskej neplodnosti a rozvoja mužskej antikoncepcie.

 

 

Vedci po prvýkrát odhalili štruktúru proteínu, vďaka ktorému spermie plávajú

Proteín sa nachádza v bunkovej membráne spermií. Pomáha transportovať kladne nabité ióny sodíka a vodíka do bunky a von z bunky. Je to dôležitá úloha pri regulácii pH bunky, obsahu soli a objemu, čím pomáha udržiavať ju pri živote a zdraví.

„Vieme, že tento proteín je nevyhnutný pre pohyblivosť spermií a mužskú plodnosť, od štúdií od morských ježkov až po myši a ľudí,“ povedala pre Live Science Christina Paulino. Tá je štrukturálna biologička z Heidelberg University Biochemistry Center v Nemecku.

Predchádzajúce výskumy však ukázali, že proteín funguje u rôznych zvierat odlišne. Paulino vykonal väčšinu nového výskumu na Univerzite v Groningene v Holandsku so zameraním na proteíny v morských ježkoch. Údaje o týchto morských tvoroch sa priamo nepremietnu do vývoja liekov na ľudskú plodnosť alebo antikoncepciu. Výskum by však mohol poukázať na to, ako si spermie požičiavajú triky od iných buniek, aby vytvorili svoje vlastné jedinečné proteíny.

Štúdia bola zverejnená v stredu (25. októbra) v časopise Nature

Proteín s názvom SLC9C1 má zvláštnu zmiešanú štruktúru, odhalil dokument z roku 2018.

“Spája v sebe mechanistické ‘zručnosti’, ktoré sme predtým nevideli,” povedal Paulino. Proteín sa skladá zo segmentu, ktorý sníma napätie cez bunkovú membránu, segmentu, ktorý reaguje na drobné molekulárne posly nazývané cyklický AMP, a zo zložky, ktorá vykonáva skutočnú výmenu iónov. Štruktúra je trochu ako výtvor LEGO, povedala Paulino: Rôzne časti sú známe z iných proteínov, ale v tejto kombinácii ich nebolo možné vidieť.

Paulino a jej tím použili na štúdium proteínu techniku nazývanú kryoelektrónová mikroskopia. Pri tejto technike sa vzorky ochladia na teplotu nižšiu ako mínus 243,4 stupňov Fahrenheita (mínus 153 stupňov Celzia) a cez ne prechádza lúč elektrónov, aby sa vytvorili obrazy komplexného zákrutu a zákruty proteínu s vysokým rozlíšením.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov