Zaujímavosti

Odkiaľ pochádza pôda a z čoho sa vlastne skladá?

pôda

videní: 743

Pôda je potrebná pre život

Pôdu zvyčajne berieme ako samozrejmosť, ale odhaduje sa, že štvrtina všetkých druhov živočíchov žije v pôde alebo na pôde a potrebujeme ju k životu. Inak by sme 95 % produktov z nášho jedálnička nemohli pestovať. Pôda tiež zohráva širšiu úlohu pri absorpcii vody (a teda pri zmierňovaní záplav) a pri zadržiavaní uhlíka. Zem je však pod rastúcim tlakom intenzívneho poľnohospodárstva a obrábania pôdy, nadmerného zberu a používania chemikálií. Výsledkom je taká strata, ako by zo zeme každú minútu niekto vzal 30 futbalových ihrísk.

 

 

Odkiaľ pochádza pôda a z čoho sa vlastne skladá?

Pôda zadržiava dvakrát toľko organického uhlíka ako vegetácia. Pôdy v EÚ obsahujú viac než 70 miliárd ton organického uhlíka alebo okolo 7 % celkového globálneho uhlíkového rozpočtu. Viac ako polovica v zemi zadržiavaného uhlíka v EÚ sa nachádza v rašeliniskách Fínska, Írska, Švédska a Spojeného kráľovstva. Treba si dať do súvisu toto číslo: členské štáty EÚ zo všetkých zdrojov vypúšťajú každý rok 2 miliardy ton uhlíka. Pôdy teda zohrávajú rozhodujúcu úlohu pri zmene klímy. Dokonca aj malý únik 0,1 % uhlíka z európskych pôd do atmosféry sa rovná uhlíkovým emisiám zo 100 miliónov ďalších automobilov na cestách, čo je o polovicu viac, ako je celkový počet automobilov EÚ.

 

 

Proces dezertifikácie, v rámci ktorého je životodarná, zdravá pôda zbavená živín do takej miery, že nemôže podporovať život a dokonca môže byť odviata, je veľmi dramatickým príkladom jedného z problémov, ktorým čelí pôda v rámci Európy. V južnej, strednej a východnej Európe vykazuje v súčasnosti 8 % územia, čo je asi 14 miliónov hektárov, vysokú citlivosť k dezertifikácii. Ak sa zohľadní aj mierna citlivosť, môže to byť viac ako 40 miliónov hektárov. Najviac postihnutými krajinami v Európe sú Španielsko, Portugalsko, južné Francúzsko, Grécko a južné Taliansko.

 

Zdroj: ScienceFocus topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov