Zaujímavosti

Kečup a prekvapivá história tohto fenoménu

kečup

videní: 3.5K

Príbeh o pôvode britského kečupu

Začiatkom 17. storočia začali britskí námorníci, ktorí cestovali do Indonézie obchodovať, konzumovať ke-tchup. „Jedlo na lodi (bravčové nasolené a sušené krekry) bolo dosť nevýrazné, takže ke-tchup im možno pomohol oživiť ich stravu,“ hovorí Jurafsky. “Ale je tiež možné, že obchodníci si mysleli, že by to mohli predávať doma ako exotickú ázijskú omáčku.” Dodáva, že je pravdepodobné, že v jednom z týchto indonézskych prístavných miest sa slovo kečup prvýkrát dostalo do angličtiny.

Netrvalo dlho a britskí námorníci kupovali veľké množstvá kečupu, stáčali ho do fliaš a privážali domov. Ale ako mnohé dovozy, aj tento bol drahý, a tak sa Briti začali snažiť vyrobiť si vlastný. Londýnska kuchárska kniha z roku 1742 obsahuje recept na kečup vyrobený z piva, ančovičiek (dôraz na pôvod kečupových fermentovaných rýb), húb, šalotky a korenia. „Huby sa čoskoro stali hlavnou zložkou a od roku 1750 do roku 1850 slovo kečup začalo znamenať akékoľvek tenké tmavé omáčky vyrobené z húb alebo dokonca vlašských orechov, ktoré sa často používajú na ochutenie rozpusteného masla,“ hovorí Jurafsky. Tieto ingrediencie boli použité, pretože hotová omáčka vydržala dlhšie (tu sa dozviete, ako dlho vydržia niektoré z dnešných korenín).

Paradajkový kečup a jeho pôvod

Briti boli pravdepodobne prví, ktorí pridali paradajky do kečupu, poznamenáva Jurafsky. V polovici 19. storočia paradajky nahradili huby. Potom z receptov zmizli ančovičky spolu s posledným odkazom ku koreňom kečupu ako fermentovanej rybej omáčke. Ale aj keď boli použité paradajky, táto omáčka bola stále pomerne hnedá a riedka, nie ako moderný kečup.

Pretože sa paradajky rozkladajú rýchlejšie ako ostatné zložky, Heinz v roku 1876 vyrobil prvý kečup vyrobený z octu, aby sa zabránilo rozkladu.

Ketchup vs catsup

Britské pitie čaju nebolo jediným rozdielom medzi týmito dvoma krajinami. Britský vs. americký pravopis tiež zohral úlohu. “Zatiaľ čo sa v oboch krajinách používali obe slová, ketchup bol bežnejší v Británii a catsup v Amerike, až do doby pred 30 rokmi, keď sa kečup ujal aj tu.” Keď sa začal vyrábať kečup, Heinz sa pôvodne rozhodol ísť s týmto pravopisom, aby odlíšil svoju omáčku od svojich konkurentov, ako sú Hunt’s a Del Monte, ktorí používali catsup.

“Keď Heinz začal dominovať na trhu,” dodáva Jurafsky, “ostatní výrobcovia zmenili pravopis.”

Dnešný kečup

Kečup, ktorý dnes jeme na hotdogoch a hamburgeroch z rýchleho občerstvenia, je v skutočnosti dosť podobný receptu Heinz zo začiatku 20. storočia. Paradajky a destilovaný ocot, rovnako ako soľ a korenie ako cibuľový prášok. Cukor z pôvodného receptu bol nahradený kukuričným sirupom s vysokým obsahom fruktózy, hoci Heinz vyrába aj verzie bez pridaného cukru (sladené medom alebo stéviou), ak chcete prijať nejaké zdravšie postupy grilovania.

Heinz je tiež stále najpopulárnejší, pričom si ho kupuje viac ako dvakrát toľko Američanov ako Hunt’s. Ďalšia značka (ich recepty sú prakticky identické). Aj keď kečup už nie je najobľúbenejším korením v Amerike, v roku 2021 tento titul prenechal majonéze, stále sa používa a miluje.

Zdroj: rd | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov