Zaujímavosti

Existuje výškový limit, do ktorého sa môžu stavať mrakodrapy?

mrakodrapy

videní: 373

Mrakodrapy občas poriadne prekvapia svojou výškou. Pri stavbe mrakodrapov existuje veľa obmedzení, medzi jedno z nich jednoznačne patrí aj výškový limit. Aktuálne je najvyššou budovou sveta dominanta Dubaja – Burj Khalifa.

Výstavba mrakodrapu nie je žiadna sranda, treba mať množstvo povolení, vymyslený dobrý stavebný plán a ideálne podložie, aby sa pri prvom otrase nezrútil mrakodrap. Samozrejme musí sa dodržať aj výškový limit, ktorý budú mrakodrapy dosahovať. Čím je budova ťažšia, tým pevnejšie musia byť jej základy. To je zase obmedzené tým, ako hlboko je možné kopať. Druhým kritériom je dostupná pôda, aby sa do nej zmestila stopa budovy.

Aj tie najtenšie mrakodrapy potrebujú väčšie podstavce. Ďalším faktorom je rýchlosť výťahov. Ľudia sídliaci na najvyššom poschodí by asi nečakali celý deň, kým sa dostanú hore a potom nazad na prízemie. Najvyššia budova sveta je označovaná za prvé vertikálne mesto, základy budovy boli položené v roku 2003. Jediným cieľom tohto monumentálneho projektu bolo dostať Dubaj do povedomia ľudí a na mapu sveta ako mesto superlatívov a neobmedzených možností.

Mrakodrapy dodržiavajú množstvo prísnych nariadení

Stavbu s pôvodným názvom Burj Dubai sledoval so zatajeným dychom celý svet. V roku 2010 bola budova dokončená. Výstavba trvala celých sedem rokov a v čase vrcholiacich prác na projekte pracovalo až 12 000 robotníkov. Autorom nadčasového dizajnu veže s unikátnym trojhranným pôdorysom je uznávaný architekt Adrian Smith z firmy Skidmore, Ownings & Merrill (SOM). Ten sa pri tvorbe projektu nechal inšpirovať tradičným bielym púštnym kvetom Hymenocallis.

Na zariadení budovy sa rozhodne nešetrilo. Vnútornú dekoráciu tvorí približne 85 umeleckých inštalácií vysokej hodnoty, ktoré tak dopĺňajú inak minimalistický interiér. Veža bola počas otváracieho ceremoniálu pokrstená ako Burj Khalifa. Novodobý div sveta má výšku 828 metrov, 162 obývaných a 35 servisných podlaží. Veža má tri funkcie a každá časť má vlastný vstup a lobby.

Existuje výškový limit, do ktorého sa môžu stavať mrakodrapy?

Prvých 36 podlaží tvorí „značkový“ Armani Hotel. Stred budovy tvoria luxusné apartmány a zvyšné podlažia sú určené firmám ako korporátne suity. Nachádza sa tu najvyššie položená reštaurácia na svete – At.Mosphere – na 122 podlaží a vyhliadková terasa AT THE TOP na podlaží 124. V roku 2014 otvorili novú vyhliadku AT THE TOP SKY na podlaží 144. Vo výške 555 metrov ide o najvyššie položenú vyhliadku na svete.

 

Zdroj: ScienceFocus topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov