Zaujímavosti

Prečo hamburger neobsahuje šunku, keď ju má v mene?

hamburger

videní: 2.2K

Aký je rozdiel medzi hovädzím burgerom a hamburgerom?

Nie je v tom žiadny rozdiel! Aj keď nemôžeme s istotou povedať, prečo sa dostalo toto jedlo takýto názov, hovädzie hamburgery sa stále nazývajú hamburgery, aj keď v nich nie je žiadna šunka. Pojem „Hamburg“ ovplyvnil názov moderného jedla, možno preto, že hamburgský steak sa tak veľmi podobá hovädzej karbonátke, takže každý burger je považovaný za hamburger, vrátane tých s bezmäsitými karbonátkami.

Prečo burger nie je sendvič?

Pravdepodobne ste počuli jednu z ďalších skvelých diskusií našej generácie zameraných na jedlo: Je hot dog sendvič? Tu je príbuzný a rovnako kontroverzný pohľad: Hoci hamburger vznikol ako hovädzia karbonátka (alebo mäsové guľky) umiestnená medzi dva plátky chleba, hamburger nie je sendvič.

Aby sme to vysvetlili, odkážeme vás na pôvod sendviča. V 18. storočí na upršanom ostrove známom ako Anglicko bol gróf zo Sandwichu frustrovaný z toho, ako mu čas jedla neustále prerušoval deň. Prikázal svojmu kuchárovi, aby mu naservíroval mäso vložené do krajcov chleba, aby nemusel zanechávať svoje povinnosti kvôli jedlu. A tak vznikol chlebíček. Samozrejme, ako je to v prípade týchto vecí, pohodlné jedlo sa stalo neuveriteľne populárnym.

Takže ak je sendvič mäso medzi dvoma kusmi chleba a burger je mäso medzi dvoma kusmi chleba, prečo potom nie je burger sendvič? No a v tom je diskusia. Ale zvážte toto: Medzi týmito dvoma je veľa jemných rozdielov (napríklad typ použitého chleba a spôsob krájania), v neposlednom rade plnka. Burger bude vždy obsahovať jednu alebo viac grilovaných placiek z mletého jedla – mäsa alebo zeleniny – a bude vždy kruhový.

Moderný hamburger tiež vždy zahŕňa žemle a nie nakrájaný chlieb. V tomto prípade chlieb nie je to, čo ich robí rovnakými; je to jeden detail, ktorý ich robí úplne odlišnými.

Odpovedali sme na otázku „prečo sa hamburger volá hamburger?

Preskúmali sme mnohé pôvody tohto obľúbeného jedla. A ponorili sme sa do debaty o sendviči. Teraz sa už všetci zhodneme na jednej veci: História obľúbených jedál je rovnako fascinujúca, ako aj komplikovaná. Či už uprednostňujete svoj hamburger s hranolkami a kečupom, vzácny alebo dobre urobený, alebo výhradne z McDonald’s, prajeme vám dobrú chuť!

Zdroj: rd | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov