Zaujímavosti

Prečo hamburger neobsahuje šunku, keď ju má v mene?

hamburger

videní: 2.1K

Ikonický hamburger má bohatú medzinárodnú históriu, o ktorej sa stále diskutuje. Prečo sa však takto volá, keď sa v ňom nenachádza šunka?

Pre ujasnenie faktov, článok naráža na fakt, že v slove hamburger sa nachádza slovo ham, ktoré v preklade znamená šunka. Pôvod každého obľúbeného jedla je vždy fascinujúci, no ešte viac, keď je taký ikonický ako hamburger. Oxford English Dictionary definuje základ hamburgeru ako „plochý, okrúhly koláč z mletého hovädzieho mäsa, vyprážaný alebo grilovaný a zvyčajne podávaný v žemli ozdobený rôznymi koreninami“. Jedna vec, ktorá sa vo všeobecnosti nenachádza v zozname zložiek? Šunka. To vyvoláva otázku: Prečo sa hamburger nazýva hamburger, ak v ňom nie je žiadna šunka?

Ak ste niekedy premýšľali o tom istom na kúpalisku alebo športovom zápase, nie ste sami. Skúmali sme, ako toto mäsité jedlo získalo svoj názov, takže nemusíte.

Ako dostal hamburger svoje meno?

Neexistuje žiadny jasný dôvod, prečo sa hamburger nazýva hamburger, ale náš najlepší odhad je správny v názve: Počiatky možno vysledovať späť do Hamburgu v Nemecku. Keď sa Európania začali v 18. a 19. storočí masovo sťahovať do Spojených štátov, priniesli si so sebou svoje obľúbené jedlá vrátane hamburgských steakov alebo vyprážaných placiek z mletého hovädzieho mäsa a nakrájanej cibule, ktoré boli spojené vajíčkami, strúhankou a jemným korením.

Burger, ako ho poznáme dnes, sa vyvinul z hamburských steakov. Názov nemeckého jedla sa skrátil na „Hamburgs“ a potom, keď bolo hovädzie mäso nakoniec vložené medzi dva krajce chleba, na „hamburgery“. Niektoré zdroje tvrdia, že slovo „hamburger“ sa prvýkrát objavilo na jedálnom lístku v roku 1873, keď reštaurácia Delmonico v New Yorku inzerovala hamburgerový steak. Američania to neskôr skrátili na „burger“.

Je to skutočný dôvod?

Ale je to naozaj dôvod, prečo sa toto jedlo nazýva hamburgerom? Tak ako pri iných obľúbených potravinách, aj tu je veľa ľudí, ktorí si pripisujú zásluhy nielen za slovo, ale aj za nápad.

Boli vynálezcami skutočne bratia Frank a Charles Menches, ktorí v roku 1885 na okresnom veľtrhu v Hamburgu v New Yorku vložili hovädziu karbonátku medzi dva krajce chleba? Bol to tínedžer Charlie Nagreen, ktorý v tom istom roku vložil mäsové guľky medzi krajce chleba a predával ich ako hamburgery na veľtrhu Outagamie County Fair v Seymour, Wisconsin? Alebo to bol Oscar Weber Bilby, ktorý v roku 1891 v Tulse v Oklahome prvýkrát obložil karbonátky v žemli? Možno, ako vám povedia miestni obyvatelia, prvé hamburgery sa podávali v sendvičovom obchode Louis’ Lunch v New Haven, Connecticut, v roku 1900.

Možno, že myšlienka patrí všetkým z nich. V tom čase došlo k veľkému pohybu medzi americkými štátmi – a tisíckami prisťahovalcov, ktorí si z krajiny urobili svoj domov a priniesli so sebou svoje tradície, príbehy a jedlá. Bez ohľadu na to, kto pôvodne vymyslel sendvičovú karbonátku, národný milostný vzťah s hamburgerom prekvitá dodnes.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov