Zaujímavosti

Kde je najchladnejšie miesto v chladničke?

najchladnejšie miesto

videní: 589

Popri televízore a počítači je práve chladnička všeobecne považovaná za jeden z troch najvýznamnejších vynálezov 20. storočia – aspoň tak to tvrdia prieskumy verejnej mienky. Kde je však najchladnejšie miesto v chladničke?

Celé tisícročia si ľudstvo v snahe chladiť potraviny a nápoje pomáhalo prirodzene chladnými priestormi, ako boli jaskyne či pivnice. Už v antickom období existoval v Stredomorí čulý obchod s ľadom a snehom. Chlad tu bol luxusom a ľadová voda bola často drahšia než víno, ktoré mala chladiť. O chladničke vtedy ani nesnívali.

 

 

Kde je najchladnejšie miesto v chladničke?

V stredoveku prešlo ľudstvo na zber ľadu počas zimných mesiacov a jeho skladovanie v hlbokých jamách. Učenci sa však už vtedy pokúšali aj o umelú výrobu ľadu s využitím chemických efektov. Prvý stroj na chladenie sa podarilo zostrojiť až v polovici 19. storočia a takmer zároveň sa v USA objavili aj prvé chladiace boxy v domácnostiach. Bolo ich však neustále treba plniť ďalšími a ďalšími kusmi priemyselne vyrábaného ľadu.

 

 

Prelom predstavoval vynález dvoch mladých Švédov, Carla Muntersa a Baltazára von Planten, ktorým sa podarilo vyvinúť systém absorpčného chladenia pomocou čpavku. V roku 1925 tento systém získala švédska firma Elektrolux a prvá chladnička tejto firmy sa už počas niekoľkých rokov stala predajným hitom na celom svete.

Kde je najchladnejšie miesto v chladničke?

Chladnička budúcnosti bude zrejme ešte oveľa dokonalejšia. Pomocou internetu bude vyhľadávať recepty, zostavovať menu a hneď aj objedná v obchode za rohom potrebné suroviny. Zatiaľ máme ako vrchol presklené dvere na chladničke, na ktoré stačí dvakrát zaklopať a zobrazí sa vnútorný priestor a jedlo, ktoré sa v nej nachádza bez toho, aby si musel otvárať dvere.

Kde je najchladnejšie miesto v chladničke?

Kde sa ale drží najväčší chlad? Najväčším zdrojom tepla v chladničke je teplý vzduch, ktorý prúdi dnu zakaždým, keď otvoríš dvere. Studený vzduch klesá, takže sa zhromažďuje na dne a v chladničke aj s mrazničkou budú spodné police určite najchladnejšie. Ak máš ale chladničku a mrazničku v jednom, pričom je mraziaci box hore, najchladnejšie miesto bude na vrchu. Nemrznúce chladničky cirkulujú vzduch a majú oveľa rovnomernejšie rozloženie teploty.

 

Zdroj: ScienceFocus topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov