Zaujímavosti

Prvá svetová vojna a jej najdesivejšie zbrane

prvá svetová vojna

videní: 1.3K

Keď sa v roku 1914 začala prvá svetová vojna, nazývaná aj ako „Veľká vojna“, armády na oboch stranách priniesli na bojisko nové technológie, ktoré ešte svet nikdy nevidel. Deštrukcia a masaker spôsobený týmito novými zbraňami bol tak rozsiahly, že niektoré časti bojiska sú do dnes neobývateľné.

Prvá svetová vojna bola unikátna. Prvýkrát boli použité ozbrojené lietadlá a tanky, rovnako ako aj guľomet. Niektoré zbrane, ktoré však vymysleli počas vojny, boli naozaj až desivé. Poďme sa teda spoločne pozrieť na 6 najdesivejších zbraní prvej svetovej vojny.

Prvá svetová vojna a jej najdesivejšie zbrane

Plameňomet

Myšlienka o spálení svojho nepriateľa k smrti, prebiehala mnohým bojovníkom počas celej histórie. Avšak, nebolo to možné až do roku 1915, kedy sa Nemecku podarilo úspešne zhotoviť a nasadiť do bojov prenosný plameňomet. Plameňomet bol obzvlášť užitočný, pretože stačila iba predstava o upálení zaživa a muži zo zákopov boli vyhnaní do otvoreného priestoru, kde už mohli byť poslaní k zemi pomocou pušiek a guľometnej paľby.

Hrôzostrašná zbraň! V nemčine sa plameňomet nazýval Flammenwerfer, čo znamenalo, že vojaci, ktorí ho obsluhovali, boli označovaní za skutočných mužov. Akonáhle boli spozorovaní, ihneď sa stali terčom streľby. Stávalo sa iba občas, že sa niektorý z nich dostal do zajatia. Väčšina bola ihneď zastrelená.

Briti sa však vydali inou cestou a vyvinuli Livensa Large Gallery Flame Projector. Jednalo sa o stacionárne zbrane, ktoré boli rozmiestnené po dlhých zákopoch v prvej línii. Dýza vyslala zapálený plyn do vzdialenosti až 90 metrov smerom na nepriateľa. Tieto zbrane boli použité s veľkou účinnosťou v Somme 1. júla 1916, kedy vďaka tejto zbrani vypálili časť nemeckej línie a britská pechota bola schopná pokračovať ďalej.

Zákopový nôž (Trench Knife)

Aj napriek príchodu strelných zbraní sa aj počas prvej svetovej vojny bojovalo z blízka. Avšak, so zavedením zákopovej vojny bolo potrebné vyvinúť novú zbraň, s ktorou by sa dalo účinne bojovať aj v takej tesnej blízkosti. Na scénu tak vstúpil „Zákopový nôž“. Najdesivejšie zákopové nože boli vyvinuté v Spojených štátoch. Konkrétne M1917 bol prvý americký zákopový nôž, ktorý kombinoval tri smrtiace nástroje v jednom. Čepeľ zbrane je trojuholníková, čo znamenalo, že mohla byť použitá len na bodnutie.

Bodné rany boli tak príšerné, že boli nakoniec zakázané Ženevskými konvenciami v roku 1949, pretože dochádzalo k zbytočnému utrpeniu. Nôž mal tiež upravenú ochranu ruky, ktorá bola určená pre maximálne poškodenie pri „pästnom súboji“. A poslednou časťou bol drvič lebky, ktorý sa nachádzal na spodnej strane rukoväte.

Vylepšený dizajn, Mark I Trench Knife, bol vyvinutý v roku 1918, ale nenašiel svoje použitie až do začiatku druhej svetovej vojny.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov