Zaujímavosti

Ako ovplyvňuje meno tvoj život? Je jeho výber dôležitý?

meno

videní: 915

Ľudia môžu podvedome meniť svoj vzhľad tak, aby zodpovedal stereotypu ich mien

Štúdia vysvetľuje, ako naše meno ovplyvňuje náš vzhľad a prečo musíme byť pri výbere pre svoje deti opatrní

Podľa štúdie, keď má verejnosť predstavu o tom, ako určité meno vyzerá – povedzme „Tom“, môžu ľudia s rovnakým menom tieto vlastnosti nevedomky napodobňovať.

Prax pozmeňovania svojej fyzickej štruktúry z dôvodu asociácie sleduje jeho korene siahajúce až k starým Peruáncom. Členovia kmeňa zvykli zväzovať lebky kojencov, aby dosiahli tvar, ktorý bol identifikovaný s ich skupinou.

Sellier hovorí, že to, čo nosíme, ako si robíme vlasy alebo dokonca tetovanie, ktoré si dávame, je súčasťou snahy zdôrazniť našu príslušnosť.

Účes a zvuk mena môžu slúžiť ako vodítka

Štúdia vysvetľuje, ako naše meno ovplyvňuje náš vzhľad a prečo musíme byť pri výbere pre svoje deti opatrní

Meno „Jennifer“ by sme si mohli spojiť s nejakou blondínkou, a to pravdepodobne preto, že to je účes niektorých slávnych „Jennifer“, ktoré poznáme.

V jednom teste vedci vystrihli tvár a prinútili ľudí hádať mená už len pri pohľade na vlasy. A respondenti si v niektorých prípadoch naozaj vybrali správne. Vedci sa domnievajú, že je to tak preto, lebo vlasy sú jednou z najjednoduchších vecí, ktoré môžu ľudia ovládať, ak chcú kopírovať určitý vzhľad .

Zvuk mena by mohol byť tiež dôležitým faktorom. Napríklad meno „Bob“ má zaoblenejší zvuk, takže sa zvyčajne spája aj s okrúhlejšou tvárou.

Prezývky však môžu narušiť efekt tváre

Štúdia vysvetľuje, ako naše meno ovplyvňuje náš vzhľad a prečo musíme byť pri výbere pre svoje deti opatrní

Tím zistil, že pokiaľ ide o ľudí, ktorí používali exkluzívne alebo jedinečné prezývky  – napríklad „Charlotte“ sa nazýva „Chachou“ – ich typické črty boli slabšie.

Predpokladajú, že je to tak preto, lebo jedinečné prezývky nemajú spojené so žiadnymi stereotypmi , takže tlak na osobu zapadajúcu do určitej formy zmizne.

V správnom hádaní mien vám môžu zabrániť aj ďalšie faktory.

Vedci tiež zistili, že keď sa ľudia pozerajú na fotografie jednotlivcov mimo ich kultúry, existuje menšia šanca na identifikáciu správneho mena .

Napríklad, keď sa francúzskym respondentom zobrazili izraelské fotografie, a naopak, neboli schopní presne určiť mená tak, ako to bolo u jednotlivcov z ich vlastných krajín.

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov