Zaujímavosti

Inteligencia: 6 chytrých trikov tých najmúdrejších ľudí

inteligencia

videní: 943

3. Naučili sa ako povedať: „Môžem sa mýliť“

Múdry človek rozumie, že je nemožné vedieť všetko, a že život môže nabrať nečakaný smer. Uvedomenie si svojich chýb môže viesť iba k väčšej múdrosti a priznanie si, že sa môžeme mýliť vedie k upevneniu našej reputácie ako niekoho, komu sa dá dôverovať. Ako rímsky filozof Cicero povedal: „Každý človek sa môže mýliť, ale iba blázon zotrváva v omyle.“

4. Striedajú typy kníh, ktoré čítajú

Aj keď aktuálne udalosti sú dôležité, beletria aj náučná literatúra vám môžu pomôcť rozšíriť váš pohľad na svet, umožnia vám preskúmať nové myšlienky a ukážu vám nový uhol pohľadu. Premiešajte svoju knižnicu: Čítajte historické knihy, biografie a memoáre, vtipné poviedky, beletriu, knihy, ktoré vám odhalia nové kultúry a éry a knihy, ktoré prezentujú určitý uhol pohľadu na rôzne aspekty zdravia/vedy, politiky a iných oblastí.

5. Sústreďujú sa na seba-poznanie

Naučili ste sa veľa už len tým, že ste nažive, ale našli ste si dosť času na zhodnotenie všetkého, čo ste sa naučili? Skúste toto cvičenie: napíšte svoje tri najväčšie neúspechy a tri najväčšie úspechy. Pre každý bod zhodnoťte udalosti, ktoré vás k nemu doviedli a aké poučenie ste si z tejto skúsenosti zobrali. Hľadajte vzorce. Toto nie je čas na ľútosť alebo hrdosť; cieľom je pozrieť sa na každú skúsenosť, dobrú alebo zlú ako na palivo, ktoré poháňa vašu múdrosť.

6. Čítajú správy

Nemôžete urobiť vyvážené rozhodnutia, kým nerozumiete okolnostiam vo svete a skúsenostiam iných. Ak už nečítate denníky alebo online správy, začnite prehľadom jedného článku na titulke hlavného rešpektovaného zdroja správ od začiatku do konca každý deň. Nie iba preletieť pohľadom a preskočiť článok, čítajte každé slovo. Časom sa skúste prelúskať cez hlavné články celých novín každý deň.

Zdroj: thehealthy | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov