Zaujímavosti

Inteligencia: 6 chytrých trikov tých najmúdrejších ľudí

inteligencia

videní: 918

Inteligencia môže byť sčasti vrodená, ale múdrosť sa určite dá naučiť. Tu je návod ako zmúdrieť v akomkoľvek veku

Múdrosť vs. Inteligencia

Aj keď si ľudia cenia inteligenciu – porozumenie, zdôvodňovanie, schopnosť učiť sa – tiež si vážia múdrosť, alebo vedomosť a skúsenosť, ktorú zhromažďujeme počas celého života. Vedci, zaoberajúci sa poznávaním nazývajú prvú „kvapalnou inteligenciou“, ktorá môže v dospelosti ubudnúť a druhú „kryštalizovanou inteligenciou“, ktorá sa spravidla vekom zlepšuje. Do istej miery, múdrosť je ako krása: vážime si ju, túžime po nej, poznáme ju, keď ju vidíme, ale je takmer nemožné pochopiť podstatu takejto éterickej kvality. Ale výskumníci to vyskúšali – a tu je, na čo prišli.

Definícia múdrosti

Koncom osemdesiatych rokov minulého storočia, berlínsky Projekt Múdrosť v Inštitúte Maxa Plancka pre ľudský rozvoj definovali múdrosť ako mať:

  • rozumovú vedomosť
  • faktickú vedomosť
  • skvelý úsudok
  • výnimočné schopnosti pri riešení problémov
  • schopnosť učiť sa zo skúseností
  • pokoru
  • emočnú pružnosť, alebo schopnosť odraziť sa od prekážky
  • otvorenosť, alebo vyspelosť kľudne dovoliť svetu vidieť seba samého takého, akým naozaj je
  • hlboké porozumenie ľudskej povahy vrátane empatie k ľuďom, ktorí sú odlišní, alebo z iných kultúr

Nemáte všetky tieto kvality? Takmer každý má kapacitu stať sa múdrejším, najmä, ak posilníte týchto 6 zvykov, ktoré majú múdri ľudia spoločné.

1. Pracujú na tom, aby boli sociálni

Štúdie ukazujú, že ľudia, ktorí ostanú v kontakte s druhými, vykazujú vyššiu úroveň múdrosti ako tí, ktorí sú viac izolovaní. Snažte sa zapojiť sa do rôznych nových spolkov, opätovne sa spojiť so vzdialenými priateľmi na Facebooku, alebo pozvite starého priateľa alebo nového spolupracovníka na kávu. Nabudúce, keď budete na party alebo na posedení, vyberte si niekoho, kto stojí osamote a začnite konverzáciu. Ľudia všeobecne milujú rozprávať o sebe; vy, na druhej strane máte ťažšiu úlohu: pozorne počúvať.

2. Praktizujú nepredpojatosť

Múdrosť zahŕňa schopnosť porozumieť všetky strany problému bez toho, aby emócie a osobné pocity stáli v ceste. Byť otvorený znamená nájsť empatiu a uvedomiť si, že každý má svoj vlastný životný príbeh, ktorý ovplyvňuje jeho činy. Priebežne počas dňa je dobré si urobiť zoznam problémov a záležitostí, ktoré vás otravujú a na chvíľu sa nad nimi zamyslieť z inej perspektívy.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov