Foto

Umelá inteligencia vyvíja lieky na boj so starnutím: Koniec starnutia?

umelá inteligencia

videní: 882

VEDELI STE, ŽE UMELÁ INTELIGENCIA PREDPOVEDALA TRENDY, NAPRÍKLAD VO FINANČNEJ SFÉRE.

Tím prečítal širokú škálu dokumentov, ale výsledky vyberal selektívne a obmedzil sa len na 58 zlúčenín. Týmto spôsobom vyradili všetky zlúčeniny, ktorých výsledky neboli úplne jasné.

Do modelu strojového učenia bolo vložených celkovo 4 340 molekúl, pričom zoznam výsledkov sa vrátil len za päť minút. Model identifikoval 21 molekúl s najvyšším počtom bodov, ktoré považoval za pravdepodobné senolytiká. Bez modelu strojového učenia by tento proces mohol trvať týždne a získať tieto výsledky by si vyžiadalo obrovské finančné prostriedky.

Nakoniec sa potenciálni kandidáti na lieky testovali na dvoch typoch buniek: zdravých a starnúcich.

Z 21 najlepšie hodnotených molekúl boli tri schopné eliminovať starnúce bunky, pričom normálne bunky zostali nažive. Tieto nové senolytiká sa potom podrobili ďalšiemu testovaniu, aby sa lepšie pochopil spôsob ich interakcie s organizmom.

Hoci bola štúdia úspešná, je to len začiatok tohto výskumu. “Ďalším krokom je spojiť sa s klinickými lekármi na našej univerzite. Vyskúšať testovanie nami objavených liekov na ich vzorkách robustného ľudského pľúcneho tkaniva,” vysvetľuje Smer-Baretto.

Tím dúfa, že prostredníctvom týchto testov v budúcnosti zistí, či dokáže bojovať proti starnutiu tkaniva poškodených orgánov. Smer-Baretto upozorňuje, že pacient nemusí nevyhnutne dostať veľkú dávku lieku, najmä v skorších štádiách. Tieto lieky sa tiež najprv testujú na tkanivových modeloch a lieky by sa mohli podávať lokálne alebo v mikrodávkach.

“Je nevyhnutné, aby sme pri každom lieku, ktorý podávame alebo s ktorým experimentujeme, zvážili skutočnosť, že môže spôsobiť viac škody ako úžitku,” hovorí Smer-Baretto.

“Lieky musia najprv prejsť mnohými fázami, a aj keď sa dostanú na trh, najprv prejdú množstvom testov týkajúcich sa bezpečnosti.”

 

Hoci sa táto metóda skúmania údajov uplatnila pri liekoch súvisiacich so starnutím, nič nebráni tomu, aby sa umelá inteligencia použila aj v iných oblastiach.

Zdroj: sciencefocus / topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov