TOP 10

Toto sú tie najstaršie krajiny na svete

krajiny

videní: 2.3K

Vietnam (2879 rokov pred Kristom)

História Vietnamu siaha až do doby pred 20 000 rokmi. Vykopávky z roku 1965 odkryli pozostatky dvoch hominínov. Tieto nálezy naznačujú éru stredného pleistocénu a sú dôkazom, že prehistorický Vietnam existoval pred pol miliónom rokov. Tento národ bol domovom niektorých z najstarších spoločností na svete. To robí z Vietnamcov jednu z prvých komunít farmárov na svete a silného kandidáta na to, aby sa stala najstaršou krajinou na svete.

Arménsko (2492 rokov pred Kristom)

História Arménska trvá viac ako 3 500 rokov, pričom prvé zmienky o krajine sa objavili v šiestom storočí pred Kristom. Napriek tomu bol národ založený až v roku 782 pred Kristom. Na vrchole svojej moci sa Arménsko rozprestieralo od Čierneho mora cez Kaspické a Stredozemné more až po jazero Urmia v Iráne. Jeho domorodci boli jednými z prvých, ktorí prijali kresťanstvo ako štátne náboženstvo v roku 301 nášho letopočtu. Dodnes sa národ stále drží svojej vlastnej Arménskej apoštolskej cirkvi.

Kórea (2333 rokov pred Kristom)

Kórejský polostrov, ktorý v súčasnosti tvorí Severná Kórea a Južná Kórea, má ako celok odhadom 5 000-ročnú históriu. Kórea, pôvodne známa ako „Gojoseon“ od roku 2333 pred Kristom do roku 108 pred Kristom, je prvou krajinou, ktorá vynašla pohyblivú kovovú tlač. Tento vynález odvtedy zmenil komunikáciu. Zohralo tiež významnú úlohu pri rozvoji svetovej kultúry. Počas rokov 37 pred Kristom až 668 bolo kráľovstvo Goguryeo považované za jeden z najsilnejších východoázijských národov.

Čína (2070 rokov pred Kristom)

Prečo je Čína považovaná za najstaršiu krajinu na svete? Najstaršia čínska civilizácia videla jednotu severnej strednej Číny počas dynastie Shang v rokoch 1700 – 1046 pred Kristom. V tomto období dochádza k prvým praktikám dynastickej postupnosti. Napriek tomu stále existujú obmedzené dôkazy o jeho existencii. Pred týmto časom historici diskutujú o existencii staršej civilizácie známej ako dynastia Xia. Vykopávky v 20. storočí odkryli miesta, ktoré zodpovedajú opisom skorších správ historikov. Na základe týchto správ niektorí vedci neveria, že dynastia Xia je skutočná, zatiaľ čo iní tvrdia, že predstavuje prvú vládu v starovekej Číne.

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov