II. svetová vojna

TOP 25 faktov: Hitlerova invázia do Sovietskeho zväzu

invázia

videní: 1.4K

Hitlerova invázia do Sovietskeho zväzu nešla úplne podľa plánov. Operácia Barbarossa bolo označenie pre inváziu Nemecka do ZSSR, vďaka ktorej sa podarilo otvoriť východný front. Táto kampaň sa v krajinách bývalého Sovietskeho zväzu označovala ako Veľká vlastenecká vojna. 

Operácia sa začala 22. júna 1941 a skončila v decembri 1941. Vojna sa natiahla, aj keď sa malo jednať o bleskový nečakaný útok. Silný odpor Červenej armády prinútil nacistov prejsť do obrany. Nemecké ťaženie môže byť aj napriek porážke považované za víťazné, pretože ZSSR utrpelo obrovské straty. Rovnako operácia podlomila bojaschopnosť Sovietskeho zväzu. Krajina sa spamätala až v roku 1943, kedy sa sovietskym vojskám podarilo definitívne získať iniciatívu na svoju stranu.

 

 

Hitlerova invázia do Sovietskeho zväzu a 25 faktov:

1. Invázia do Sovietskeho zväzu bola najambicióznejšia kampaň druhej svetovej vojny. Hitler veril, že bitka by mohla byť vyhraná počas troch mesiacov s rýchlym a silným bleskovým úderom.

2. Kampaň sa začala Führerovou 21. smernicou, ktorá bola podpísaná 18. decembra 1940. Úlohou bolo rozdrviť sovietske Rusko v jednej z najrýchlejších kampaní na svete.

3. Vo februári roku 1941 britská a americká spravodajská služba zachytila informácie o plánovanej invázii do ZSSR. ZSSR bolo informované v nádejí, že by Stalin podporil tiahnutie proti Hitlerovi. Stalin im však neveril, pretože veril, že Hitler by nikdy neporušil dohodu o neútočení, ktorú obe krajiny podpísali pred vojnou.

4. Nemecké námorníctvo taktiež zohralo v operácii svoju úlohu, keď blokovalo únikovú cestu sovietskym lodiam z Baltského mora.

5. Nemci sa na inváziu pripravili vo veľkom štýle. Zhromaždili viac ako 3 milióny vojakov v 152 divíziách. To zahŕňalo aj 17 tankových a 13 motorizovaných divízií.

6. Transport zabezpečovalo 625.000 koní a 600.000 motorových vozidiel.

7. Počiatočná sila invázie zahŕňala 3.350 tankov, 7.146 diel a 1.950 lietadiel.

8. Fínska armáda sa taktiež zúčastnila invázie. Tú podporilo 17 divíziami a 2 brigádami. Dôvodom bola túžba po pomste kvôli skoršej ruskej invázii do Fínska.

9. Aj Rumunsko sa zapojilo do invázie. Podporilo ju 14 divízií, 7 brigád a jeden tankový pluk.

10. Nemecký veľvyslanec v Moskve vydal deklaráciu o zahájení útokov o 05:30 22. júna 1941. V deklarácii citoval sovietske porušovanie ich spoločného paktu o neútočení. Celé to však bola iba zámienka pre inváziu.

Zábery z bojov o Moskvu v roku 1941:

10. Nacisti boli rozdelení do troch armádnych skupín – skupina Juh pod velením poľného maršala Gerda von Rundstedta, skupina Sever pod velením poľného maršala Wilhelma von Leeba a Centrálnu skupinu pod velením poľného maršala Fedora von Bocka.

11. Invázia bola pomenovaná ako operácia Barbarossa po zakladateľovi 1. nemeckej ríše v 12. storočí.

12. Iba 20 % napádajúcich síl mohlo viesť tak rýchlu a mobilnú vojnu v operácii Barbarossa. Zbytok síl bol príliš pomalý, aby udržal krok s rýchlym tempom bleskovej vojny.

13. Stalin bol vraj šokovaný inváziou natoľko, že neprehovoril celých jedenásť dní.

14. Sovieti mali dvakrát až trikrát viac tankov a lietadiel ako Nemci, mnoho z lietadiel však bolo už dávno za zenitom.

15. Medzi ruskými tankmi sa nachádzal aj tank T-34. Ten bol pravdepodobne najlepším tankom, ktorý sa zúčastnil druhej svetovej vojny.

 

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov