Zaujímavosti

Môže ťa vláda alebo niekto iný sledovať cez GPS v mobile?

GPS

videní: 2.6K

Veľký brat ťa stále sleduje! Niektoré telefóny dnešnej doby, ktoré majú zabudované GPS, sú zvyčajne vybavené funkciou ochrany proti krádeži, ktorá telefónu umožňuje zistiť polohu. Túto funkciu je ale potrebné povoliť a telefón musí byť zapnutý.

Funkcia GPS je v telefóne predovšetkým iba na to, aby umožnila vlastníkovi telefónu nájsť ho, ale teoreticky by k tejto funkcii mohla získať prístup aj polícia. Inú verziu tohto sledovacieho zariadenia už polícia používa na vyhľadanie zločincov a nezvestných osôb. Niekedy aj v prípade, že ti niekto ukradne mobilný telefón.

 

 

Môže ťa vláda alebo niekto iný sledovať cez GPS v mobile?

Sieť globálneho pozičného systému (GPS) pozostávajúca z viac ako 30 satelitov, ktorá bola pôvodne vyvinutá v 70. rokoch pre použitie ozbrojenými silami USA, našla odvtedy využitie v rôznych oblastiach života. Od archeologických prieskumov až po autá, ktoré sú dnes schopné šoférovať aj bez vodičovej pomoci.

V roku 2003 získal fyzik Dr. Ivan Getting a inžinier Col Bradford Parkinson prestížnu cenu Draper Prize od Americkej technickej akadémie za vytvorenie GPS. Ale zatiaľ čo nikto nepopiera dôležitosť ich úlohy, ani jeden nebol zodpovedný za kľúč k úspechu GPS: vybavenie každého satelitu neuveriteľne presnými „atómovými hodinami“, čo umožňuje určiť polohu miest na niekoľko centimetrov.

Koncom 50. rokov pracoval Getting a jeho tím na satelitnej sieti Transit, ktorej rádiový prenos sa dal použiť na stanovenie polohy na Zemi. Táto technika vyžadovala presné meranie času, ale použité kremenné hodiny neboli dostatočne spoľahlivé.

 

Môže ťa vláda alebo niekto iný sledovať cez GPS v mobile?

Tvoj mobil môže stratiť GPS signál v týchto situáciách:

  • Zariadenie je vnútri budovy, v tuneli, alebo na mieste, kde je signál zo satelitov GPS blokovaný. Napríklad stavbami, stromami, elektrickými káblami alebo inými objektmi.
  • Nastavenia zariadenia alebo produktu môžu byť zle nakonfigurované
  • V telefóne sú vypnuté nastavenia Určovania miesta
  • Sú preťažené asistenčné lokačné dáta z mobilných sietí

V roku 1964 americké námorníctvo začalo pracovať na programe Časovanie, založenom na radikálnom koncepte siete orbitálnych atómových hodín, ktoré udržujú čas pomocou stabilnejších kvantových efektov. Program Časovanie vyvinul Dr. Roger Easton z Laboratória námorného výskumu a Parkinson viedol snahu o to, aby sa táto technológia dostala z laboratória na obežnú dráhu. Až v roku 2010 sa Easton pripojil k ostatným v sieni slávy amerických vynálezcov.

 

Zdroj: sciencefocus topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov