Video

Islandská sopka sa zrútila a začala chrliť lávu

sopka

videní: 758

Islandská sopka, ktorá sa nachádza na polostrove Reykjanes, explodovala začiatkom júla 2023. Momentálne vrhá “lávové bomby” z roztavenej lávy.

Najnovšia sopka na Islande dostala záchvat hnevu. Jej steny sa zrútili a začala chrliť lávové bomby v okolí krátera. Sopka vznikla 10. júla, keď podzemná erupcia otvorila 2,7 kilometra dlhú puklinu v zemi na islandskom polostrove Reykjanes. Nachádza sa juhozápadne od hlavného mesta Reykjavík. Pred touto udalosťou región zažil “seizmický roj”, počas ktoré oblasťou otriaslo viac ako 7000 zemetrasení od 4. júla, uvádza vo vyhlásení islandský Met Office. Z pukliny k zemi stekala láva a seizmická aktivita sa znížila približne týždeň po erupcii.

 

 

18. júla však nastal  veľký posun, uvádza sa v príspevku na facebookovej stránke Rannsóknarstofa í eldfjallafræði og náttúruvá (Laboratórium vulkanológie a prírodných rizík). Okolo 23:30 hod. miestneho času sa kráter naplnil až po okraj lávou. Zhruba o tri hodiny neskôr sa vytvoril malý otvor, ktorý umožnil, aby sa láva rozliala cez kráter. V skorých ranných hodinách sa časť okraja krátera zrútila, čím sa na sever a západ uvoľnila láva. Láva vytekajúca z tohto krátera má podľa vedcov približne 1200 stupňov Celzia.

Islandská sopka sa zrútila

 

“Kráter sa stal nestabilným a zrútil sa,” povedala pre Live Science v e-maile Ingibjörg Jónsdóttir, docentka geografie na Islandskej univerzite a členka laboratória. “Nahromadilo sa to pomerne rýchlo a zvnútra sa to naplnilo lávou, čo spôsobilo tlak na steny. Nie je to nič nezvyčajné, ale pôsobivé a znepokojujúce, pretože krátko predtým, ako sa to stalo, boli ľudia celkom blízko (aj keď v uzavretej oblasti).”

Na opačnej strane sopky sa láva tečúca na juh zastavila a nakoniec sa na nej vytvorila kôra, uviedol príspevok. Oblasť okolo miesta erupcie je neobývaná a podľa islandského meteorologického úradu momentálne erupcia nepredstavuje riziko pre infraštruktúru. Hasiči v Grindavíku, neďalekom islandskom mestečku, už zadržali potenciálne šírenie požiaru z vyliatia lávy z 18. júla. Podľa islandskej národnej rozhlasovej služby už neveria, že sopka predstavuje hrozbu. Vedci budú aj naďalej sledovať správanie sopky, pretože budúce prúdy lávy by mohli zapríčiniť požiare a znížiť kvalitu ovzdušia v regióne, uvádza sa vo vyhlásení.

 

 

Zdroj: Livescience | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov