Foto

7 amerických budov, ktoré sú dnes už len minulosťou

budov

videní: 4.3K

Pri slovnom spojení “americké budovy, ktoré sú dnes minulosťou” ti určite ako prvé napadnú Dvojičky, alebo teda World Trade Center, ktoré boli zničené 11. septembra 2001. No americká kultúra ponúka omnoho viac budov, ktoré museli ustúpiť svojim modernejším nástupcom.

Svet sa vyvíja a s ním aj mestá, budovy. Tie staré musia ustúpiť modernejším a často je jediným možným riešením ich zbúranie a stavba novej od základov. To je prípad aj týchto 7 amerických budov, ktoré dnes nájdeš už len na fotografiách. Ako by vyzerala panoráma známych amerických miest, ak by nikdy nedošlo k ich zničeniu?

 

 

1. Pennsylvania Station

usabudovy_1

usabudovy_2

usabudovy_3

Stará originálna budova Pennsylvánskej stanice začala svoju púť v roku 1910. Hoci krásnu budovu mala na starosti prestížna architektonická firma McKim, Mead & White, a hoci išlo o naozaj skvostne postavenú budovu na štýl starovekého Ríma, jej koniec nastal len o 53 rokov neskôr. Dôvodom boli obrovské náklady na udržiavanie budovy.

2. Singer Tower

usabudovy_4

usabudovy_5

usabudovy_6

Singer Tower, mrakodrap, ktorý formoval panorámu Manhattanu od roku 1908 a svojho času bol najvyššou budovou sveta, si drží rekord aj dlho “po smrti”. Ide o najvyššiu budovu sveta, ktorá bola kedy úmyselne zbúraná. Dôvodom jej zničenia bol nedostatok miesta. Architekti v roku 1908 jednoducho nerátali s tým, že v budúcnosti budú firmy potrebovať omnoho väčšie kancelárie. A tak došlo v roku 1968 k jej riadenej demolícií. Na jej mieste sa dnes týči mrakodrap One Liberty Plaza.

 

 

3. Midway Gardens

usabudovy_7

usabudovy_8

usabudovy_9

Tento zábavný komplex, ktorý bol otvorený v roku 1914 v Chicagu v štvrti Hyde Park, bol taký zložitý a zaujímavý ako myseľ jeho tvorcu: Franka Lloyda Wrighta. Wright nikdy predtým nemal na starosti taký rozsiahly projekt, a preto doňho vložil celé svoje úsilie. Bohužiaľ, prohibícia sa postarala o jeho koniec v roku 1929, len 15 rokov po otvorení. Tomu sa povie plytvanie.

4. Mark Hopkins Mansion

usabudovy_10

usabudovy_11

usabudovy_12

Sídlo postavené vo viktoriánskom štýle, ktoré malo demonštrovať bohatstvo železničného magnáta Marka Hopkinsa, bolo postavené v San Franciscu v roku 1878. Bohužiaľ, samotný Mark Hopkins sa nedožil dokončenia stavby. Smutný príbeh však čakal aj sídlo, ktoré bolo zničené v roku 1906 pri zemetrasení, ktoré nasledoval obrovský požiar. Dnes sa na tomto mieste nachádza InterContinental Mark Hopkins San Francisco.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov