Zaujímavosti

Ako vyzerala hygiena, zdravie a choroby v 19. storočí?

choroby

videní: 4.5K

V čase, keď choroby ako kiahne, cholera a tuberkulóza boli neukojiteľné a pokračovali v recidíve epidemických vĺn, lekárski priekopníci a zdravotné inovácie formovali krajinu medicíny v 19. storočí.

Ako dlho by si žil v 19. storočí?

Muži strednej triedy by mohli žiť v priemere do 45 rokov. Priemerný život robotníkov prekročil polovicu tohto času. Deti mali šťastie, že prežili svoje piate narodeniny. (Súčasná priemerná dĺžka života je okolo 80 rokov a stúpa.)

Teória miasmy alebo zlého vzduchu

Verilo sa, že zápach spôsobil ochorenie. Bolo to zrejmé; v chudobných okresoch bol vzduch zlý a úmrtnosť vysoká. Na prosperujúcich predmestiach žiadny zápach – teda žiadna choroba. V roku 1958 napríklad znepokojil parlament “veľký zápach”, ktorý mala na svedomí rieka Temža, ktorou tiekla odpadová voda. Báli sa, že smrad by mohol zabiť poslancov parlamentu v ich rokovacej sále s výhľadom na rieku.

Nightingale bola národným hrdinom – legendárnou „dámou s lampou“ krymskej vojny. Počas svojho pôsobenia ako zdravotná sestra na Kryme v rokoch 1854 až 1856 si všimla, že viac vojakov v jej starostlivosti zomiera na infekčné choroby ako na zranenia. Myslela si, že je to kvôli preplneniu a podvýžive, ale jej navrhované riešenia – lepšia ventilácia a lepšia hygiena – boli v skutočnosti základom moderného ošetrovateľstva. Florence Nightingale totiž verila na teóriu miasmy. Zázraky, ktoré dosiahla v nemocniciach v krymskej vojne vyplynuli z jej naliehania, že zápachy sa musia odstrániť dôkladným vyčistením.

 

 

choroby

Vražedné choroby

Medzi rokmi 1832 a 1853 sa vyskytovali opakujúce sa hrozné epidémie cholery. Trvalo roky, kým Dr. John Snow presvedčil ľudí, že cholera je ochorenie prenášané vodou: nemá nič spoločné so zápachom.

Kiahne boli endemické. Od roku 1853 bolo očkovanie povinné. (Z dôvodu verejnej opozície bol zákon zrušený v roku 1909).

V slumoch chytili prostitútky sexuálne prenosnú chorobu syfilis a infikovali svojich klientov – ktorí infikovali svoje manželky. Opäť neexistoval žiadny liek , hoci ortuť niekedy oddiaľovala najhoršie štádiá. Od roku 1864 mohli byť „známe prostitútky“ pracujúce v blízkosti prístavov a posádok, o ktorých sa zistilo, že majú pohlavne prenosné choroby, násilne zadržané a ošetrené. Z dôvodu verejných námietok bol zákon po 10 rokoch zrušený.

Len málo žien vyššej triedy dojčilo svoje deti. Imunitný systém dojčiat by však mal úžitok z materského mlieka, čo sa vtedy nevedelo. Viktoriánske škôlky trápili detské choroby – osýpky, príušnice, záškrty, šarlach, rubeola – ktoré sú dnes väčšinou nočnou morou minulosti.

Viktoriánski zamestnávatelia nemali povinnosť chrániť zdravie svojich zamestnancov. Kvetinové tapety v prosperujúcich salónoch a brilantné listy na módnych klobúkoch mohli zabiť pracovníkov, ktorí mali kontakt s arzénom v zelenej farbe. (Francúzi dlho podozrievali Britov, že otrávili Napoleona vo väzení na Svätej Helene zdobením jeho izby zelenou tapetou). Všade v dome bol arzén – v kúpeľni odstraňoval zbytočné vlasy, v záhrade zabíjal potkany, v kuchyni zabíjal muchy. Zúfalá manželka mala teda ľahko dostupné prostriedky na jednoduchú vraždu manžela.

 

 

Antikoncepcia a pôrod

Viktoriánske ženy mohli byť medzi tehotenstvom a menopauzou takmer neustále tehotné. K dispozícii bolo niekoľko antikoncepčných rád a kondómy sa dali kúpiť, ale iba „pod pultom“. Hlavným spôsobom obmedzenia rodiny zostala prerušovaná súlož.

Pôrod bol riskantný a bolestivý. Dlho sa verilo, že Boh spôsobil utrpenie ženám, pretože Eva v rajskej záhrade zhrešila. Dr Snow – ten istý muž, ktorý objavil zdroj cholery, skúšal zmierniť pôrodné bolesti podaním chloroformu. Keď túto formu tíšenia bolesti využila kráľovná Viktória a dcéra arcibiskupa z Canterbury, anestézia sa stala uznávanou.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov