Video

Vedeli ste, ako sa spúšťajú obrovské lode do vody?

lode

videní: 852

Vedeli ste, ako sa spúšťajú obrovské lode do vody? Spúšťanie lodí je jedným z najdôležitejších, no zároveň najzložitejších procesov pri stavbe lode.

Zamyslel si sa niekedy pri pohľade na more, ako sa tie obrovské lode dostali z dokov do vody? Nuž, existuje viacero spôsobov, ktoré ti dnes predstavíme. Tradične sa spustenie plavidiel do vody uskutočňuje pomocou týchto metód.

 

 

Najčastejšou metódou je bočné spúšťanie lode. Existujú dva rôzne spôsoby, ako ho vykonať: v prvom z nich je využitá vodiaca lišta, ktorá vedie z dokov do vody, pomocou ktorej sa loď pomaly spúšťa do vody. V druhom spôsobe do vody vedie klzná plocha, po ktorej sa loď spustí do vody vlastnou váhou. Loď sa vo vode stáva stabilnou kvôli vztlaku a iným fyzikálnym zákonom. No ešte predtým sa na malý moment potáca zo strany na stranu. Takéto spúšťanie si preto vyžaduje, aby mala loď veľkú stabilitu a pevnosť.

Lode sa do vody spúšťajú rôznymi spôsobmi

Najstaršou a stále využívanou metódou je pozdĺžne spúšťanie lode. Aj pri tomto spôsobe sú dve podobné možnosti, ako ho vykonať. Pri oboch spôsoboch pozdĺžneho spúšťania sa loď zodúva do vody vlastnou váhou. No rozdiel je v látke, ktorá slúži na zníženie trenia. Pri prvom spôsobe sa ako pomoc pri posúvaní používa olej alebo vosk. Hlavnou výhodou  tejto metódy je to, že používa jednoduché zariadenia a môže byť použitá pre plavidlá s rôznou tonážou. Druhý spôsob je v podstate podobný, ale namiesto oleja alebo vosku sa na zníženie trenia počas posúvania používajú oceľové valce.

Poslednou metódou spúšťania lodí do vody je Floating-Out. Tento typ spúšťania lodí do vody sa využíva v suchých dokoch. Floating-Out pozostáva z napustenia vody do doku, v ktorom sa nachádza loď. Tento spôsob spúšťania je jednoduchý, účinný a hlavne bezpečnejší oproti predchádzajúcemu spôsobu. Využíva sa najmä pri veľkých lodiach, pri ktorých nie je možné využiť prvý spôsob. Nevýhodou je technická náročnosť metódy a vyžaduje si špeciálne prispôsobené doky.

 

 

Zdroj: marineinsigh | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov