TOP 10

TOP 10: Toto sú tie najdlhšie rieky na svete

rieky

videní: 4.9K

Jenisej

Rieka Jenisej, tiež známa ako Yenisey, je najväčším riečnym systémom tečúcim do Severného ľadového oceánu, ktorý meria 5539 km.

Mississippi

Mississippi je hlavnou riekou najväčšieho riečneho systému v Severnej Amerike. Celé povodie Mississippi je významnou dopravnou cestou .

Jang-c’-ťiang

Chang Jiang je najdlhšou riekou v Ázii a treťou najdlhšou riekou na svete. Ťahá sa na východ naprieč juhozápadnou, strednou, východnou Čínou a vlieva sa do Čínskeho mora v Šanghaji. Jej celková dĺžka je 6418 km.

Amazonka

Amazonka v Južnej Amerike je druhou najdlhšou riekou na svete. Je to však najväčšia rieka na svete podľa objemu a prietoku. Taktiež je považovaná za jednu z najširších riek na svete. Zaujímavosťou je aj to, že cez túto rieku nie je postavený žiaden most, pretože rieka väčšinou preteká cez dažďový prales a riedko zaľudnenou oblasťou.

Níl

Níl je hlavnou severne tečúcou riekou v severovýchodnej Afrike. Všeobecne je Níl považovaný za najdlhšiu rieku sveta. Meria 6650 km a preteká desiatimi krajinami: Sudán, Južný Sudán, Burundi, Rwanda, Konžská demokratická republika, Tanzánia, Keňa, Etiópia, Uganda a samozrejme aj Egypt.

Zdroj: list25 | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov