Foto

Sledujú naozaj psy a mačky televíziu?

televíziu

videní: 2.9K

 

Priemerný čas, ktorý mačky strávili sledovaním televízie, bol o niečo viac ako 6 %. Najobľúbenejšie boli programy o zvieratách. Ak vaša mačka z času na čas rada pozerá na obrazovku, snažte sa ju nenechať pred televízorom samú. Je pravdepodobné, že lovecké inštinkty vášho domáceho miláčika prevezmú kontrolu.

A keď sa vrhne na vtáka letiaceho na obrazovke, váš televízor skončí na podlahe. Celkovo možno nie je zlé, že naši domáci miláčikovia majú taký obmedzený čas pri obrazovke. Ale celá táto situácia so sledovaním televízie ma núti zamyslieť sa. Ako rôzne tvory vnímajú svet okolo seba?

 

 

Rybie oči sa od našich až tak veľmi nelíšia. Sú však pokryté ochrannou vrstvou. Inak by ryby pod vodou nevideli jasne. Podobne ako v ľudskom oku, aj v očiach rýb sa nachádzajú tyčinky pre čiernobiele videnie a čapíky pre farebné videnie. Niektoré druhy rýb, napríklad zlaté rybky žijúce v nádržiach, vidia aj ultrafialovo! Oči rýb sú tiež navrhnuté tak, že všetko, čo sa nachádza v ich blízkosti, vyzerá väčšie, než v skutočnosti je.

Hady majú pomerne slabý zrak. Preto musia vyplazovať jazyk, aby získali prehľad o tom, čo sa deje okolo nich. Na druhej strane (hehehe), hady dokážu úžasne dobre rozpoznať tepelné žiarenie. Tento druh žiarenia vyžarujú všetky živé tvory. V noci je táto prirodzená schopnosť desaťkrát účinnejšia ako akýkoľvek moderný prístroj na nočné videnie. Počas dňa však hady dokážu reagovať len na pohyb.

Potkany a myši tiež nemajú dokonalé videnie. Je dosť rozmazané, so zlým vnímaním hĺbky. Tieto hlodavce vnímajú farby trochu podobne ako ľudia s červeno-zelenou farboslepotou. Všetko sa im zdá namodralé. A farby, ktoré vidia, sú akési vyblednuté. Potkany a myši si tiež pravdepodobne spájajú pachy s tým, čo práve vidia. Väčšinou vnímajú svet pomocou svojich fúzov, prostredníctvom hmatu.

Kravy vidia svet v oveľa menej žiarivých farbách ako väčšina ľudí. Iba niekoľko odtieňov vyzerá jasne, ostatné sú vyblednuté. Tieto zvieratá tiež nevidia veci dostatočne jasne. Je to preto, že nedokážu zaostriť oči tak rýchlo ako ľudia. Navyše kravy potrebujú viac času na spracovanie vizuálnych informácií.

Kvôli obmedzenému vertikálnemu videniu majú slabé vnímanie hĺbky. Je to 60 stupňov oproti 140 stupňom u ľudí. Možno ste si všimli, že kravy sa zastavujú pred prechodom cez tiene. Je to preto, lebo nevedia rozoznať, či ide o tieň, priekopu alebo dieru v zemi.

Kone vidia takmer 360 stupňov. Majú však dve slepé miesta – malé priamo pred nosom a druhé za chvostom. Kone nevidia farby tak jasne ako my. Ich farebný nedostatok im sťažuje spozorovanie niektorých predmetov. Nedokážu tiež rozoznať červené farby. Ľudia vidia viac odtieňov ako včely, ale včely majú širší rozsah farebného videnia. Pri kombinácii farieb vychádzate z modrej, zelenej a červenej farby. A včely na modrej, zelenej a ultrafialovej.

Tento hmyz nemá špeciálne fotoreceptory, aby videl červenú farbu. Dokážu však rozoznať žltú, oranžovú a jedinečnú farbu nazývanú “včelia fialová”. To je zmes žltého a ultrafialového svetla. Včely vidia farby päťkrát rýchlejšie ako ľudia. Ich farebné videnie je nielen najrýchlejšie vo svete zvierat. Pomáha im tiež nájsť prírodné “pristávacie dráhy”, ktoré sú pre ľudí neviditeľné.

Oči múch sa nepohybujú. Ale ich guľovitý tvar a spôsob, akým vyčnievajú z hlavy chrobákov, umožňujú muchám takmer 360-stupňové videnie. Tento hmyz nedokáže zaostriť a je krátkozraký. Rovnako ako niektorí ľudia, ktorých poznám. Ale najúžasnejšie na tom, ako vidia svet? Podobá sa mozaike – tisícom drobných obrázkov, ktoré spolu vytvárajú celý obraz.

Muchy sú také nervózne z nejakého dôvodu. Hoci tieto chrobáky nevidia dobre, vedia skvele zachytiť pohyb. Táto schopnosť im pomáha v okamihu utiecť. Hm, to je utiecť ako “dostať sa preč”, nie blcha ako “chrobák na vašom psovi”. Je to jasné? Dobre.

Pokračujeme ďalej. Žraloky vidia svet čiernobielo. Tieto tvory sú trochu krátkozraké. Ale žraloky potrebujú zrak len vtedy, keď sa blížia k svojej budúcej večeri. A pri slabom svetle vidí žralok takmer 10-krát lepšie ako vy.

Oči záhradných slimákov nezaostrujú a nevidia farby. Tieto pomalé tvory však dokážu rozoznať iné živé bytosti, ktoré sa približujú. Slimáky sa tiež vedia orientovať na tmavých, bezpečných miestach. To všetko vďaka ich schopnosti analyzovať rozdiely v intenzite svetla. Dospelé obrovské lastúrniky sa nehýbu. Prichytia sa na skalu alebo koral a pozorujú svet stovkami malých dierkovaných očí. Tie sa nachádzajú na okrajoch ich mäkkého tela.

Mušle dokážu rozlíšiť tri rôzne farby. Prijaté informácie však, žiaľ, nedokážu kombinovať. Preto vidia jasné a farebné, ale úplne beztvaré obrazy. To však nie je žiadna urážka škeblí. A navyše sú chutné.

Zdroj: brightside / topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov