Zaujímavosti

6 zaujímavostí, ktoré si o ľadovom mužovi menom Ötzi pravdepodobne nevedel

Ötzi

videní: 6.6K

3. Pastier alebo bojovník?

Skúmalo sa, či bol Ötzi pastierom, bojovníkom? Putoval sám alebo v skupine? Tieto otázky sú veľmi náročné. Vedci vychádzajú z poznatkov ľudí žijúcich v 4.tisícročí pred Kristom. Kamenné nástroje, ktoré mal Ötzi pri sebe pochádzajú z južných Álp. To svedči, že už v 4.tisícročí fungoval obchod.

4. Medená sekera

Ötzi vlastnil medenú sekeru, ktorú pri ňom našli, čo vypovedá o jeho mimoriadnej technickej zručnosti. Usudzuje sa to na základe, že meď, ktorá sa nachádza v Alpách, sa tavila pri teplote viac ako 1000 stupňov Celzia. Sekeru však mohol získať aj iným spôsobom. Meď však v pradávnych kultúrach znamenala vyššie postavenie.

5. Oheň

Pre Ötziho bol oheň živote dôležitý. Bolo potrebné, aby ho mal kedykoľvek k dispozícii. Na tento účel slúžili nádobky z brezovej kôry. Jedna z nich bola dokázateľne vyložená javorovými listami, ktoré slúžili ako izolant. Ötzi zakladal oheň pravdepodobne markazitom a kremeňom.

6. Smrť

Ötzi pred smrťou, ktorá bola spôsobená zásahom šípu do ramena a následným vykrvácaním, jedol. Vedci pomocou počítačovej tomografie žalúdka zistili, že Ötzi skonzumoval hodinu až dve pred smrťou sýte jedlo – kamzičie mäso, jablká a obilie.

 

Zdroj: topdesat
Zdroj titulnej fotografie: Thilo PargCC BY-SA 3.0Link

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov