TOP 10

Tieto mimoriadne vzácne udalosti uvidíme čoskoro


videní: 1.9K

Príroda si pre náš neustále pripravuje mimoriadne vzácne udalosti. Na niektoré z nich sme už dlhšiu dobu zvyknutí.

Z tohto dôvodu sú pre nás meteorické roje a zatmenia mesiaca akousi samozrejmosťou a nevnímame to ako niečo neobvyklé. Existujú však mimoriadne vzácne udalosti, ktoré sa dejú naozaj iba zriedka a niektoré z nich dokážeme vidieť a zažiť iba raz za svoj život. V dnešnom príspevku si predstavíme zopár najvzácnejších prírodných javov, ktoré budeme mať možnosť vidieť v tomto storočí. Nezabudni si tieto dátumy poznačiť do svojho kalendára, aby si ich neprepásol.

6. Ohnivý kruh – 14. október 2023

Ohnivý kruh je prstencové zatmenie Slnka, ku ktorému dochádza, keď Mesiac prechádza medzi Slnkom a Zemou, no zároveň je Mesiac príliš ďaleko od Zeme, aby došlo k úplnému zatmeniu. Preto je z nášho pohľadu mesiac menší ako Slnko a nedokáže ho úplne prekryť. Takmer celá Severná Amerika bude môcť pozorovať čiastočné zatmenie Slnka.

5. Asteroid Apophis minie Zem v relatívne malej vzdialenosti – 13. apríl 2029

Náš vesmír je plný asteroidov, od malých kamienkov až po obrovské balvany podobné horám. Väčšina z nich sa nebezpečne približuje k Zemi. Apophis je jedným z nich. Po svojom objave v roku 2004 bol asteroid identifikovaný ako potenciálne nebezpečný asteroid, ktorý by mohol zasiahnuť Zem vďaka svojej veľkej veľkosti. Asteroid má priemer približne 450m a svojou veľkosťou tak prevyšuje Eiffelovu vežu.

 

13. apríla 2029 bude asteroid iba zopár krokov od povrchu našej planéty – Zem minie o 32 000 km. Bude teda bližšie ako sú geosynchrónne satelity. Počas tohto blízke preletu bude Apophis viditeľný pre obyvateľov východnej hemisféry (Eurázia, Afrika, Austrália a Oceánia) a to bez použitia teleskopu alebo ďalekohľadu.

Ak to však z nejakého dôvodu zmeškáš, tak nemusíš zúfať, pretože Apophis sa k našej Zemi vráti v roku 2068.

4. Najtemnejšie zatmenie Mesiaca v storočí – 26. jún 2029

Zatmenie Mesiaca nastáva, keď je Mesiac úplne zatienený Zemou. 26. júna 2029 podľa vedcov uvidíme jedno z najtemnejších zatmení za posledných sto rokov. Celé divadlo bude trvať približne 1 hodinu a 42 minút.

Niekedy, keď sa to stane, mesiac je jasný a červený – môže vyzerať strašidelne. Tento jav sa stal známym ako “krvavý Mesiac”. Netreba sa však báť. Deje sa to preto, pretože červené lúče ľahšie prenikajú do našej atmosféry. Tento pohľad si najlepšie vychutnajú obyvatelia Južnej Ameriky, takže by si sa mal obzerať po nejakých lacných letenkách.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov