Zaujímavosti

Kde sa nachádza ruské cárske zlato? Pátral aj samotný Putin

cárske zlato

videní: 6.8K

Po páde monarchie a zavraždení posledného ruského cára Mikuláša II. s celou rodinou, sa chopili moci sovietski komunisti. Okamžite sa začalo pátrať po cárskom poklade. Revolucionári si uvedomovali, čo všetko by v prípade predaja cárskeho majetku, boli schopní s utŕženými financiami ďalej páchať.

 

Tradovalo sa, že Mikuláš II. pred blížiacou sa nemeckou armádou poslal svoj cenný poklad do Kazane, 800 kilometrov východne od Moskvy. Preprava bola nesmierne náročná, zapojených bolo až 40 železničných vozňov. O tento poklad začali bojovať revolucionári – „socialistickí červení a buržoázni bieli“. Víťazmi sa nakoniec stali Leninovi boľševici a časť majetku Romanovcov použili na zabezpečenie devíz. V 20. a 30.rokoch sa Paríž, Rím a Londýn stali miestom dražby jednotlivých častí majetku Romanovcov.

 

Dodnes však žijú hlasy, ktoré hovoria, že cársky poklad bol rozdelený a veľkú časť z neho sa podarilo prívržencom cára a „bielym“ ukryť. Na čele tejto operácie mal stať sám admirál Alexander Kolčak. Expedícia údajne náhle skončila v Bajkalskom jazere na Sibíri. Kolovali fámy, že sa „bieli“ rozhodli skrz zamrznuté jazero pretiahnuť jeden z vagónov, ktorý sa však mal na ľade prepadnúť a skončiť v hĺbke až 1000 metrov. Je to skutočne fáma?

Samotný Vladimír Putin sa v roku 2009 ponoril v malej ponorke, aby preskúmal hĺbky Bajkalu. Podobné ponorky a bezposádkové roboty v súčasnosti skúmajú veľké hĺbky a zákutia. Účelom je hľadanie surovín a „iné vedľajšie zamestnania“, teda aj pátranie po pokladoch.

Zdroj: topdesat rbth | alexanderpalace

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov