TOP 10

Slovensko: Zaujímavé fakty o našej krajine. Toto si o Slovensku nevedel

slovensko

videní: 7.5K

5.

Na Slovensku bolo objavených viac ako 6000 jaskýň. Ak si už v nejakej jaskyni v našej krajine bol, musíš uznať, že predstavujú neopísateľnú krásu. Toto neuvidíš len tak hocikde.

4.

Na Slovensku sa nachádza stred Európy. Konkrétne je lokalizovaný v obci Kremnické bane hneď vedľa kostola svätého Jána. Bohužiaľ, o tomto fakte sa dá polemizovať, keďže v Európe existuje ďalších 7 obci, ktoré tiež tvrdia, že práve v nich sa nachádza bájny stred Európy. Ak však vezmeme do úvahy fakty, na našom strede sa zhodlo najviac odborníkov z geologického odboru.

3.

Od roku 2014 majú všetky deti, študenti, ovdovení, invalidní dôchodcovia pod 62 rokov a ľudia nad 62 rokov, nárok cestovať vlakom zadarmo. Tento fakt je zaujímavý najmä pre cudzincov.

2.

V Levoči môžeme nájsť najväčší drevený oltár na svete. Je dielom Majstra Pavla z Levoče. Domov našiel v jednom z kostolov priamo v historickom centre Levoče. Je 18,6 metra vysoký a 6 metrov široký a bol vyrobený bez použitia jediného klinca.

1.

Uzavrime tieto zaujímavé fakty o Slovensku opäť Bratislavou. Je to mesto mnohých názvov. Medzi najznámejšie patrí napríklad Pressburg, Prešporok či Istropolis.

 

Zdroj:  Youtube | Pixabay | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov