Zaujímavosti

Tento muž má extrémne malý mozog, no aj napriek tomu žije plnohodnotný život

mozog

videní: 1.9K

Lekári sa dozvedeli, že muž ovi v minulosti diagnostikovali diagnózu hydrocefalus (ochorenie vzniká nahromadením veľkého množstva mozgovomiechového moku v komorách alebo v dutinách mozgu). To znamená, že mu v detstve pravidelne odčerpávali túto tekutinu, no v jeho 14. rokoch s týmto odčerpávaním prestali.

V mozgu sa mu nahromadila tekutina

Napriek tomu po testovaní mužovho IQ tím vedcov zistil, že jeho IQ je o 75 bodov nižšie ako priemer (100). Aj napriek tomuto faktu dokázal muž viesť normálny plnohodnotný život.

Keď sa však vrátime naspäť k štúdii, Feuillet potvrdil, že nahromadenie tekutiny viedlo k významnému zníženiu mozgovej hmoty: “Je pre mňa ťažké vysvetliť, o aké presné percento zmenšenia mozgu ide, pretože sme nepoužili softvér na meranie jeho objemu. Vizuálne je však mozog menší o viac ako 50 až 75 percent.”

Mužovi sa zmenšil celý mozog – čelový lalok, temenný lalok, záhlavný lalok a spánkový lalok – na ľavej aj pravej strane. Tieto oblasti kontrolujú pohyb, citlivosť, jazyk, zrak, sluch a emocionálne a kognitívne funkcie. Štúdia ukazuje, aký je mozog prispôsobivý, pričom vedec dodáva, že “mozog” je veľmi plastický a môže sa prispôsobiť určitému poškodeniu mozgu, ku ktorému dochádza v prenatálnom a postnatálnom období, ak je primerane liečený.

Muž aj napriek tomu dokáže žiť plnohodnotný život

Zdroj: Unilad topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov