Zaujímavosti

Turkménsko ako krajina snov. Ako sa v nej žije?

turkménsko

videní: 1.8K

Turkménsko a krajina snov? Neveríš tomu? Keď si prečítaš nasledujúce riadky, možno budeš občanom tejto krajiny závidieť. Tak sa poď s nami pozrieť do najneutrálnejšej krajiny bývalého sovietskeho bloku.

Dnes sa Turkménsko právom považuje za najneutrálnejšiu krajinu bývalého Sovietskeho zväzu. Priemysel, poľnohospodárstvo, energetika, doprava,  infraštruktúra a hlavné nerastné suroviny sú majetkom štátu. V tejto krajine sa prelínajú moderné technológie s tradíciami a kultúrou. Mladší si vážia starších. Chlieb a soľ sú posvätnými produktami. Posvätným zvieraťom je v tejto krajine kôň a je zákonom zakázané požívať konské mäso.

turkménsko

Keďže Turkménsko je štvrtou najväčšou svetovou zásobárňou plynu, na svojich občanoch nešetrí a majú plyn zadarmo. Väčšina občanov si nemá problém kúpiť komfortný byt, keďže úroková sadzba na úveroch je 1% ročne. Štátny úradníci môžu dokonca získať byt za 10% jeho hodnoty.

turkménsko

A to nie je ani z ďaleka všetko! Občania majú zadarmo nie len plyn, ale aj energie, mestské telefóny, školstvo a každý človek, ktorý má auto na benzín má právo na 120 litrov benzínu mesačne grátis. Ak by mu to náhodou nestačilo, cena za liter benzínu sa pohybuje okolo 20-tich centov. Ak v tejto krajine vlastníš luxusný 200 metrov štvorcových veľký byt, komunálne poplatky zaňho sú symbolických 10 dolárov. Aj keď je priemerný mesačný zárobok len na úrovni 300 dolárov, stačí to bohato na spokojný život. Ceny za mestskú a železničnú dopravu sú minimálne a každá zastávka v hlavnom meste je vybavená klimatizáciou a televízorom.

turkménsko

Turkménske múmio sa považuje za univerzálny všeliek a je zakázané vyvážať ho z krajiny. Rovnako aj propolis, drahé kamene, včelí a hadí jed, živý dobytok, hydinu a tiež ručne tkané koberce.

Turkménska bavlna je považovaná za jednu z najkvalitnejších. Je tiež hlavnou zložkou poľnohospodárskeho priemyslu. Turkménsko má najmodernejšie priemyselné vybavenie na spracovanie spomínanej bavlny. Džínsy z čistej bavlny si tu môžeš kúpiť za 2 doláre.

turkménsko

Prezident Turkménska je hlavou štátu, hlavou vlády a aj vrchným veliteľom ozbrojených síl. Môže sa voliť aj viackrát za sebou, čo môže spôsobiť, že bude prezidentom doživotne.

Prezident Turkménska dal postaviť najväčšie ruské kolo v uzavretom priestore. Nazýva sa Alem (Vesmír) a ide o masívnu dychberúcu stavbu zo skla a bielej ocele. Kolo má 6 kabín a dokopy 24 sedadiel. Zvonka je stavba ozdobená veľkou osemcípou hviezdou s pozlátenou guľou v strede.

turkménsko

Aby sme však Turkménsko len nechválili. Stále sa tu dohadujú manželstvá a praktizuje sa výkupné za nevestu. Vybaviť si víza do tejto krajiny môže byť naozaj komplikované. Tento fakt ovplyvňuje aj turizmus v krajine. A republika má stále systém jednej politickej strany.

Zdroj: Biosferaklub | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov