Zaujímavosti

Mansá Músa: Kto bol najbohatší človek v dejinách ľudstva?

Mansá Músa: Kto bol najbohatší človek v dejinách ľudstva?

videní: 943

Ak do známeho vyhľadávača Google zadáš frázu “najbohatší človek”, tak sa ti s najväčšou pravdepodobnosťou zobrazí meno “Jeff Bezos”, o ktorom sme nedávno tiež písali. Avšak v tomto prípade hovoríme o inej osobe. Vedci z univerzity v Spojených štátoch zistili, že najbohatším človekom, ktorý kedy žil na Zemi, bol Mansá Músa a pochádzal z Afriky.

Téma najbohatší človek na Zemi v ľuďoch odjakživa vyvoláva záujem. Aj keď v súčasnosti tento titul bezpochyby patrí zakladateľovi megaúspešného Amazonu Jeffovi Bezosovi, na našej planéte sa v minulosti nachádzal človek s omnoho väčším bohatstvom, samozrejme, po zohľadnení všetkých historických okolností. A navyše pochádzal z Afriky. Konkrétne hovoríme o kráľovi západoafrickej ríše Mali menom Mansá Músa, v niektorej literatúre označovaný aj menom Músa Keita,  Kankou Músa, Kankan Músa či Kanku Músa.

Ako zbohatol?

Ako uvádza Live Science, Músa mal neobmedzený prístup ku všetkým zdrojom svojej ríše a riadil ťažbu zlata. Portál tiež uvádza, že zlato z Mali bolo používané na razbu dinárov, čo bola “najobľúbenejšia” mena 14. storočia. Vedci uvádzajú, že moc Mansá Músu mu umožnila regulovať objem a hodnotu zlata. Vďaka tomu mal tento vodca takmer neobmedzenú moc a mohol si kupovať akékoľvek aktíva, či už to bola pôda alebo dobytok. Jeho majetok bol podľa historikov taký veľký, že ho v tej dobe nebolo možné pochopiť, a preto ho nie je možné vyčísliť.

Músa sa na trón oficiále dostal v roku 1312. Kým v Európe v tom období zúrili občianske vojny a zmietala sa v chudobe a nedostatku surovín, africké Mali na tom bolo presne opačne. Už tak bohatá a rozvinutá krajina zažila po nástupe Músu na trón ešte väčší rozmach. Počas jeho vlády Mali dobylo ďalších 24 miest a zaberalo tak značnú časť západnej Afriky. A s dobytým územím sa, logicky, zvyšovalo bohatstvo, najmä vtedy silno dopytované zlato.

Ako takmer zničil egyptskú ekonomiku

Keďže Músa bol moslim, musel z náboženských dôvodov podniknúť tradičnú výpravu do Mekky. Cesta dlhá viac ako 4-tisíc míľ trvala niekoľko rokov, počas ktorých spolu so svojou karavánou a značným množstvom zlata navštívil mnoho miest. Jedným z nich bola aj Káhira, kde v tom čase panovala povinnosť pobozkať zem a sultánovu ruku. Tomu sa však Músa chcel vyhnúť, a tak sa rozhodol zanechať sultánovi štedrý dar, na ktorý minul veľkú časť svojho zlata. Tým ale znehodnotil zlato v káhirskej ekonomike, čo spôsobilo veľkú infláciu. Egyptskej ekonomike trvalo dlhých 12 rokov, kým sa z inflácie spamätala.

Identitu najbohatšieho človeka dejín sveta verejnosť spoznala vďaka uverejneniu stredovekého rukopisu Katalánskeho Atlasu, v ktorom je vodca západoafrickej ríše zobrazený ako ústredná postava celej kompozície. Mansá Músa, ktorý žil v rokoch 1280 až 1337, bol desiatym Mansá, čo možno najlepšie preložiť ako “kráľ kráľov” alebo “cisár” bohatej západoafrickej ríše Mali. Músovi patrilo mnoho titulov vrátane Mellského emira, Pána wangarských dolov alebo Dobyvateľa Ghany.

Zdroj: muzivcesku | Sputnik | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov