Zaujímavosti

Níl ako zdroj života: 1. časť

Níl

videní: 878

Dlhá úrodná stužka Nílu sa vinie tisíce kilometrov rovníkovými močiarmi, potom krovistými húštinami a nakoniec vyprahnutou púšťou. Níl umožnil vznik jednej z najvýznamnejších civilizácií sveta a ešte i dnes umožňuje život ich potomkom. Pozrite sa spoločne s nami na „cestu“ Nílu. Viete, z koľkých Nílov je v skutočnosti zložený?

Viac ako 60 storočí prináša Níl životodarnú vodu civilizáciám vzniknutým v krajine, ktorá je väčšinou iba vyprahnutou púšťou. Pre starých Egypťanov bol Níl symbolom znovuzrodenia a večného života, ale ešte aj v súčasnosti Níl uchvacuje predstavivosť každej generácie, ktorá zatúži uvidieť divy popri jeho toku.

Starí Egypťania síce Níl považovali iba za „svoj“, ale od Nílu neboli závislí iba oni, pretože táto ohromná vodná spojnica medzi strednou Afrikou a Stredozemným morom prekonáva úžasnú vzdialenosť 6690 kilometrov.

V roku 1966 boli počas výstavby Asuánskej priehrady vyzdvihnuté dva chrámy v Abú Simbel o 64 metrov, aby ich nezaplavila voda. Socha Ramessa II. zdobí menší chrám zasvätený jeho žene.

Níl ma niekoľko prameňov. Najďalej proti prúdu je rieka Kagera, ktorá pramení v Burundi a vlieva sa do Viktóriinho jazera. Tu pri ugandskom meste Jinja sa začína vlastný Níl, ktorý ďalej tečie do jazera Kyoga. Odtiaľ sa nazýva Viktóriin Níl a pokračuje močiarmi a vodopádmi Kabelega (tzv. Murchisonovými vodopádmi). Na krátky okamih vteká do výbežku Albertovho jazera – to napája rieka Semliki pritekajúca z Edwardovho jazera – a pokračuje ako Albertov Níl do mesta Nimule. Odtiaľ už tečie cez Sudán. Nasleduje asi 320 kilometrov široká a 400 kilometrov dlhá oblasť sudd, charakterizovaná prakticky nepreniknuteľnou masou plávajúcich vodných hyacintov, papyrusov a tŕstia. V Chartúme od svojho prameňa v jazere Tana v Etiópskej vysočine rýchlo priteká Modrý Níl. Jeho sivomodré vody sa výrazne líšia od svetlejších vôd Bieleho Nílu. Pokračujeme druhou časťou článku o tejto impozantnej rieke, ktorá dodnes prináša život do rôznych kútov sveta.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov